SRI a încălcat dreptul lui Patriciu la viaţă intimă prevăzut de articolul 8 al CEDO

Tribunalul Bucureşti a stabilit că lui Dinu Patriciu i-a fost încălcat dreptul la viaţă initmă, prevăzut de articolul 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), motiv pentru care a obligat Serviciul Român de Informaţii (SRI) la plata de daune morale de 50.000 de lei.

1 afișare
Imaginea articolului SRI a încălcat dreptul lui Patriciu la viaţă intimă prevăzut de articolul 8 al CEDO

SRI a încălcat dreptul lui Patriciu la viaţă intimă prevăzut de articolul 8 al Convenţiei Europene

În motivarea deciziei dată în 11 mai în procesul Patriciu versus SRI, magistratul Tribunalului Bucureşti arată că: "în considerarea aderării României la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prin Legea 30/1994, interpretarea Curţii este obligatorie pentru instanţa naţională, în detrimentul legii interne, astfel încât se consideră că apărarea pârâtei în sensul că măsura era justificată de legea internă nu poate fi reţinută".

Instanţa consideră că interceptările realizate de SRI constituie o faptă cu "caracter ilicit", fiind săvârşită cu "vinovăţie", "care nu poate fi fi exclusă prin simpla invocare a legii ca temei al interceptărilor comunicaţiilor reclamantului (n.r. Dinu Patriciu)".

Judecătorul Ileana Dănăilă, de la Secţia a IV-a civilă a Tribunalului Bucureşti, invocă mai multe decizii ale Curţii Europene de la Strabourg care a statuat în mod constant, că "posibilitatea autorităţilor de a supraveghea în secret cetăţenii săi este acceptată doar ca o măsură strict necesară pentru apărarea instituţiilor democratice (Hotărârea Klass şi alţii contra Germaniei, Hotărârea Rotaru contra României).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici