Stelian Ion, ministrul Justiţiei, a stricat Paştele judecătorilor din România: a trimis 3 adrese pe calculul salariilor, revizuirea sporurilor, cheltuielile de personal depăşite şi cere să fie făcute economii suplimentare de 10%

  • Ministrul Stelian Ion le spune judecătorilor că au cheltuit 25% din creditele bugetare până în martie 2021 şi că instanţele riscă să rămână fără bani în acest an.
  • Ministerul Justiţiei susţine că nu sunt bani pentru plata salariilor restante şi le cere magistraţilor să facă economii în plus de 10%. Dacă angajează şi folosesc bani publici în alte scopuri decât au fost aprobaţi, ministrul susţine că vor fi traşi la răspundere cei vinovaţi, potrivit legii.
  • Stelian Ion arată că se vor reanaliza şi revizui toate sporurile şi salariile, potrivit memorandumului aprobat de Guvern pe 15 aprilie 2021.
5691 afișări
Imaginea articolului Stelian Ion, ministrul Justiţiei, a stricat Paştele judecătorilor din România: a trimis 3 adrese pe calculul salariilor, revizuirea sporurilor, cheltuielile de personal depăşite şi cere să fie făcute economii suplimentare de 10%

Stelian Ion, ministrul Justiţiei, a stricat Paştele judecătorilor din România: a trimis 3 adrese pe calculul salariilor, revizuirea sporurilor, cheltuielile de personal depăşite şi cere să fie făcute economii suplimentare de 10%

O primă adresă, trimisă pe 21 aprilie 2021 de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, judecătorilor Curţilor de Apel şi Tribunalelor din România, arată că, potrivit Ministerului de Finanţe, „din analiza datelor operative, prin execuţia bugetului de stat, la nivelul lunii martie 2021 se înregistrează un grad de utilizare a creditelor bugetare aprobate la titlul „Cheltuieli de personal”, de peste 25%, iar menţinerea acestui ritm poate genera riscul ca fondurile aprobate în buget să fie insuficiente în raport cu necesităţile de finanţare”.

Ca atare, ministrul le transmite judecătorilor că în anul 2021 Guvernul României va menţine cuantumul brut al sporurilor şi salariilor la nivelul acordat în decembrie 2020 şi că, printr-o altă adresă din 11 martie 2021, le-a transmis acestora că „nu au fost asigurate fonduri pentru plata drepturilor salariale restante, stabilite prin hotărâri judecătoreşti, acte administrative” sau OUG nr.3/2019.

În cazul în care drepturile salariale ale judecătorilor exced prevederile legale, prin angajarea unor cheltuieli peste limita creditelor de angajament aprobate, Ministrul Stelian Ion face trimitere în adresa trimisă instanţelor şi la art. 4 din Legea 500/2000 privind finanţele publice.

Potrivit articolului 4, alin 4, din aceeaşi lege, „angajarea şi utilizarea creditelor bugetare în alte scopuri decât cele aprobate atrag răspunderea celor vinovaţi, în condiţiile legii”.

Ministrul Stelian Ion a trimis şi o a doua adresă judecătorilor Curţilor de Apel din România şi tribunalelor. Pe 27 aprilie, 2021, ministrul Justiţiei le cere magistraţilor să facă o analiză a bugetului propriu şi să facă economii suplimentare de 10%. De asemenea, le transmite că ocuparea posturilor vacante şi promovarea în grad/treaptă a personalului trebuie să se facă cu respectarea OUG nr.114/2019.

O a treia adresă este trimisă de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, tot pe 27 aprilie 2021, doar preşedinţilor Curţilor de Apel din România. Acesta le spune magistraţilor că, potrivit programului de guvernare 2020 – 2024 al coaliţiei, ministerul Muncii şi cel de Finanţe au început o analiză în domeniul salarizării personalului plătit din fonduri publice.

Ca atare, se vor reanaliza coeficienţii de ierarhizare pentru fiecare familie ocupaţională de funcţii bugetare şi va fi revizuit sistemul de acordare a sporurilor, astfel:

„ 1. Sporurile pentru condiţii de muncă, la care expunerea la condiţii de muncă este aceeaşi, indiferent de funcţia deţinută, se vor acorda în cuantum fix, ca spor de până la 25% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

2. Analiza tuturor categoriilor de sporuri, cu menţinerea numai a celor cu adevărat relevante

Ministrul Justiţiei cere magistraţilor să completeze nişte scheme cu numărul judecătorilor, personalului auxiliar de specialitate şi personalul conex din cadrul judecătoriilor, tribunalelor şi curţilor de apel, salariile acestora, aflate în plată în prezent, cu excepţia indemnizaţiei pentru titlul de doctor.

Toate datele trebuie trimise la ministerul Justiţiei până pe 4 şi 5 mai şi asumate prin semnătură de conducerile instanţelor. Potrivit adresei ministrului Stelian Ion, toate salariile şi sporurile vor fi reanalizate şi revizuite potrivit Memorandumului aprobat de Guvernul Florin Cîţu pe 15 aprilie 2021, privind „stabilirea principiilor care vor sta la baza reanalizării şi elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”. Memorandumul arată că sporurile vor fi plafonate la 20% din salariul de bază şi se va acorda un spor de performanţă lunar bugetarilor care au avut rezultate deosebite.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici