Licitație pentru cea mai mare bucată de Marte descoperită vreodată pe Pământ – o descoperire extrem de rară
Cea mai mare bucată de Marte descoperită vreodată pe Pământ, o rocă de 25 de kilograme, va fi scoasă la licitație miercuri, la Casa Sotheby’s din New York, potrivit euronews.com.
Valoarea ei este estimată între 2 milioane de dolari și 4 milioane de dolari.
Roca marțiană, cunoscută sub numele de NWA 16788, va fi vândută în cadrul unei licitații cu tematică de istorie naturală, care include și un schelet de dinozaur Ceratosaurus tânăr, de peste 2 metri înălțime și aproape 3 metri lungime.
Este cu 70% mai mare decât predecesoarea ei, găsită pe Pământ
Potrivit casei de licitații, meteoritul ar fi fost aruncat de pe suprafața planetei Marte în urma impactului cu un asteroid uriaș, apoi a călătorit 225 de milioane de kilometri până pe Pământ, unde s-a prăbușit în deșertul Sahara, în Africa.
Un vânător de meteoriți l-a descoperit în regiunea izolată Agadez din Niger, în noiembrie 2023.
Bucata maronie-roșiatică este cu aproximativ 70% mai mare decât predecesoarea ei, găsită pe Pământ și reprezintă aproape 7% din totalul materialului marțian cunoscut de pe planeta noastră.
Măsoară aproape 375 mm în lungime, 279 mm în lățime și 152 mm în înălțime.
Descoperire extrem de rară
„Acest meteorit marțian este de departe cea mai mare bucată de Marte descoperită vreodată,” a declarat Cassandra Hatton, vicepreședinte pentru știință și istorie naturală la Sotheby’s.
„Este de peste două ori mai mare decât ceea ce consideram anterior a fi cea mai mare piesă de pe Marte.”
Roca este o descoperire extrem de rară.
De reținut că doar 400 de meteoriți marțieni se numără printre cei peste 77.000 de meteoriți recunoscuți oficial pe Pământ, spune Sotheby’s.
Hatton a precizat că o mică parte din rocă a fost prelevată pentru studiu, iar rezultatele au confirmat că provine într-adevăr de pe Marte.
„Acesta a fost primul indiciu că nu e doar o rocă mare căzută pe jos”
Analiza a arătat că este un „șergotit olivin-microgabroic”, format prin răcirea lentă a magmei marțiene.
Are o textură cu granulație grosieră, compusă în principal din piroxen, maskelynit și olivină, potrivit Sotheby’s.
Are și o suprafață lucioasă, cel mai probabil cauzată de temperaturile ridicate la care a fost supusă când a trecut prin atmosfera Pământului, a mai spus Hatton.
„Acesta a fost primul indiciu că nu e doar o rocă mare căzută pe jos” a explicat ea.
Nu este cunoscut momentul exact în care meteoritul a căzut pe Pământ nu este cunoscut, dar testările arată că este posibil să fi avut loc în ultimii ani, potrivit Sotheby’s.
Un Ceratosaurus tânăr, la coadă la licitație
Alături de piatra marțiană, va fi licitat și scheletul unui Ceratosaurus tânăr, descoperit în 1996 lângă Laramie, statul Wyoming, SUA, la cariera Bone Cabin – un loc bogat în fosile de dinozauri.
Specialiștii au asamblat aproape 140 de oase fosilizate, completate cu materiale sculptate, pentru a recrea scheletul, care a fost montat și este pregătit pentru expunere.
Se crede că dinozaurul provine din perioada Jurasicului Târziu, cu aproximativ 150 de milioane de ani în urmă, spune Sotheby’s.
Estimarea pentru acest lot este cuprinsă între 4 milioane de dolari (3,42 milioane euro) și 6 milioane de dolari (5,13 milioane euro).
Nu este clar dacă obiectele vor fi vândute la aceste prețuri, deoarece piese similare nu au mai fost scoase niciodată la licitație. Sotheby’s afirmă însă că oricine va achiziționa aceste obiecte extrem de rare va deține o veritabilă bucată unică de istorie.