”Acţionezi când cineva are nevoie de ajutor?” Cum reacţionează oamenii când văd un copil tremurând de frig - VIDEO

O organizaţie care militează pentru drepturile copiilor a pus la punct un experiment în care un băieţel de 11 ani a fost lăsat să tremure de frig, într-o staţie de autobuz din Oslo.

6455 afișări
Imaginea articolului ”Acţionezi când cineva are nevoie de ajutor?” Cum reacţionează oamenii când văd un copil tremurând de frig - VIDEO

”Acţionezi când cineva are nevoie de ajutor?” Cum reacţionează oamenii când văd un copil tremurând de frig

Experimentul a fost organizat de SOS Children's Villages International şi este parte a unei campanii ample de atragere a atenţiei asupra conflictului din Siria şi, mai ales asupra situaţiei copiilor refugiaţi sau care şi-au pierdut familiile în urma războiului, realateazaă The Nordic Page.

Din martie 2011, de la începerea protestelor în Siria care au degenerat într-un război civil, mai mult de şase milioane de persoane au fost strămutate în interiorul ţării şi peste două milioane de oameni au părăsit Siria şi s-au refugiat în Turcia, Iordania, Liban, sau Irak. Mii de copii s-au îmbolnăvit de pojar, hepatită, febră tifoidă, difterie, dizenterie, infecţii odată rare în zonă, care s-au răspândit din cauza deteriorării condiţiilor de trai şi a igienei. Alte câteva sute de mii au fost ucişi în timpul confruntărilor armate sau au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele, uneori chiar ţara şi să trăiască în condiţii grele, în tabere de refugiaţi. Mulţi au petrecut iarna, când temperaturile pot să coboare sub 0 grade Celsius, fără haine groase şi fără saltele pe care să doarmă.

SOS Children's Villages International şi-a propus să strângă bani ca să le ofere haine călduroase şi saltele copiilor sirieni, spune Synne Rønning, liderul organizaţiei din Norvegia, iar experimentul pe care l-au organizat în Oslo face parte din această campanie. Johannes Lønnestad Flaaten, un băieţel de 11 ani, a fost lăsat în staţia de autobuz St. Hanshaugen, din capitala Norvegiei. Îmbrăcat foarte subţire pentru iarna din nordul Europei, copilul tremura pe bancă fără să ceară ajutorul nimănui. O cameră ascunsă instalată peste drum urma să înregistreze câţi oameni îl vor ajuta pe micuţ din proprie iniţiativă. "Am filmat timp de două zile şi nu mă aşteptam ca mai mult de trei sau patru persoane să mă ajute", spune el.

Când era întrebat de ce se este neînsoţit şi îmbrăcat atât de subţire pentru vremea de afară, Johannes răspundea că e plecat într-o excursie cu şcoala şi s-a pierdut de colegii săi. Reacţia norvegienilor l-a uimit pe cel mic. "Au fost atât de mulţi oameni de treabă. Mulţi nici nu apar în videoclip", spune Johannes. La sfârşitul clipului apare mesajul "Eşti o persoană care acţionează când cineva are nevoie de ajutor?", urmat de informaţii despre cum să donezi bani pentru cauza susţinută de SOS Children's Villages. Au fost doar trei persoane care nu s-au implicat, conform spuselor lui Synne Rønning, care speră la o reacţie similară a oamenilor şi când este vorba despre copiii sirieni.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici