Amsterdam, Copenhaga şi Barcelona, în topul oraşelor prietenoase cu bicicliştii

Copenhaga, Barcelona şi Beijing au fost incluse într-un top zece al celor mai prietenoase oraşe cu bicicliştii, clasament în care pe primul loc s-a situat Amsterdam, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de site-ul AskMen.com.

44 afișări
Imaginea articolului Amsterdam, Copenhaga şi Barcelona, în topul oraşelor prietenoase cu bicicliştii

Amsterdam, Copenhaga şi Barcelona, în topul oraşelor prietenoase cu bicicliştii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pe fondul dezvoltării proiectelor ecologice şi al creşterii preţului combustibililor, utilizarea bicicletelor capătă din ce în ce mai multă importanţă în marile oraşe, constituind o parte importantă din schema de transport urban.

Potrivit site-ului AskMen.com, Amsterdam (Olanda) este cel mai prietenos oraş cu bicicliştii. Aproape 40% din trasee sunt parcurse cu bicicleta, sunt disponibile pentru închiriere biciclete publice, iar planurile pentru construirea unui uriaş parc de biciclete la gara principală a oraşului sunt în desfăşurare.

Pe locul al doilea în top s-a situat Copenhaga (Danemarca), unde 32% dintre rezidenţi circulă regulat cu bicicleta. Totodată, pot fi închiriate gratuit biciclete publice, contra unei garanţii.

Deşi programele guvernamentale pro-ciclism nu sunt aşa de dezvoltate ca în Europa sau SUA, Bogota (Columbia), ocupant al locului al treilea, are un avantaj demografic care îl transformă într-un oraş prietenos cu bicicliştii - doar 13% dintre locuitori au maşini personale, de aceea bicicletele sunt o necesitate. O dată pe săptămână, pe majoritatea străzilor intră în vigoare restricţiile de circulaţie pentru autovehicule, accesul fiind permis doar bicicliştilor.

Curitiba (Brazilia), care ocupă locul al patrulea în acest top, promovează ciclismul de peste 40 de ani, oraşul având o infrastructură dezvoltată pentru biciclete.

Locul al cincilea este ocupat de Montreal (Canada). În urmă cu doi ani, Montreal a alocat 134 de milioane de dolari pentru a face piste pentru biciclete şi pentru a crea o atmosferă prietenoasă pentru biciclişti. Montreal este, de asemenea, primul oraş din America de Nord care a implementat programul Bixi - bicicleta-taxi.

Topul zece al oraşelor prietenoase cu bicicliştii realizat de site-ul AskMen.com este completat, în ordine, de Portland (Oregon, SUA), Basel (Elveţia), Barcelona (Spania), Beijing (China) şi Trondheim (Norvegia).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici