Angelina Jolie caracterizează criza refugiaţilor ca "explozie de suferinţă"

Actriţa şi regizoarea Angelina Jolie, aflată, sâmbătă, în sud-estul Turciei, cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiatului (20 iunie), a descris situaţia sirienilor şi irakienilor strămutaţi din cauza conflictelor armate ca fiind "o explozie de suferinţă".

454 afișări
Imaginea articolului Angelina Jolie caracterizează criza refugiaţilor ca "explozie de suferinţă"

Angelina Jolie caracterizează criza refugiaţilor ca "explozie de suferinţă" (Imagine: HEPTA)

Aflată pentru a treia oară în Turcia, de la începutul conflictului din Siria, în 2011, Jolie - emisar special din partea Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) - a atenţionat că sirienii şi irakienii nu mai găsesc adăpost, având în vedere că statele vecine au atins capacitatea maximă de găzduire.

Agenţia ONU pentru refugiaţi a publicat un raport conform căruia, în prezent, în lume, există 59,5 milioane de oameni strămutaţi, mai mulţi refugiaţi decât în oricare alt moment al istoriei.

Împreună cu înaltul comisar pentru refugiaţi al ONU Antonio Guterres, Jolie s-a întâlnit cu preşedintele turc Tayyip Erdogan, în oraşul Midyat, aflat la 50 de kilometri de graniţa cu Siria, unde a vizitat şi o tabără de refugiaţi.

Din cauza războiului din Siria, peste 3 milioane de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească ţara, iar în adăposturile turceşti trăiesc 1,8 milioane de refugiaţi sirieni, dar şi câteva mii de yazidi, reprezentanţi ai uneia dintre cele mai vechi religii de pe Pământ, ramură distinctă a kurzilor, care au plecat din Irak din cauza atacurilor grupării Statul Islamic, începând din luna august a anului trecut.

Conflictele care continuă în Irak şi Siria au făcut ca Turcia să depăşească Pakistanul, devenind gazda cea mai importantă din lume pentru refugiaţi, doar cheltuielile pentru ajutorarea sirienilor ridicându-se la aproximativ 6 miliarde de dolari, mai arată raportul UNHCR.

Angelina Jolie, în vârstă de 40 de ani, a fost numită ambasador al bunăvoinţei pentru Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi în 2001. În aprilie 2012, UNHCR a luat decizia de a-i acorda Angelinei Jolie titlul de emisar special, întrucât actriţa americană a dovedit în circa un deceniu, de când a devenit ambasadoare a bunăvoinţei pentru UNHCR, un angajament excepţional faţă de cauza persoanelor refugiate. Angelina Jolie a donat în ultimii ani peste cinci milioane de dolari programelor iniţiate de ONU pentru ajutorarea persoanelor refugiate din lumea întreagă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici