Angelina Jolie, prezentă la încheierea unui acord istoric contra violenţelor sexuale

Angelina Jolie a asistat la încheierea unui acord istoric, joi, la Londra, semnat de miniştrii de Externe ai ţărilor din G8, care stipulează înfiinţarea unui fond special de 27,5 milioane de euro pentru a lupta contra violenţelor sexuale din zonele de război, a anunţat şeful diplomaţiei britanice.

429 afișări
Imaginea articolului Angelina Jolie, prezentă la încheierea unui acord istoric contra violenţelor sexuale

Angelina Jolie, prezentă la încheierea unui acord istoric contra violenţelor sexuale (imagine: AFP / Mediafaxfoto)

"Am ajuns astăzi la un acord istoric între miniştrii de Externe ai ţărilor din G8, pentru a lucra împreună cu scopul de a pune capăt violenţelor sexuale din timpul conflictelor", a declarat ministrul de Externe britanic, William Hague, într-o conferinţă de presă, în prezenţa celorlalţi şapte miniştri din ţările G8, dar şi a actriţei Angelina Jolie şi a reprezentantei speciale a ONU însărcinată cu lupta contra violenţelor sexuale din timpul conflictelor armate, Zainab Hawa Banqura, informează AFP.

"Am adoptat o declaraţie istorică care stabileşte că violul şi violenţele sexuale comise în zonele de conflict sunt infracţiuni grave ale Convenţiei de la Geneva, la fel ca şi crimele de război", a adăugat ministrul britanic.

"Acest acord ne oferă responsabilitatea de a căuta în mod activ, de a acţiona în justiţie şi de a remite instanţelor abilitate în vederea judecării sale orice persoană acuzată de astfel de fapte, indiferent de naţionalitatea sa, indiferent de locul în care se află în lume", a precizat William Hague.

Ministrul britanic a anunţat totodată înfiinţarea unui protocol internaţional referitor la anchetele în materie de violuri şi violenţe sexuale din zonele de conflicte, care va fi iniţiat în acest an de Marea Britanie cu ajutorul unor experţi internaţionali.

"Acest protocol va stabili standardele internaţionale pentru anchetarea acestor fapte", a precizat el.

"În al treilea rând, am declarat că nu ar trebui niciodată să existe vreo amnistie pentru violenţe sexuale în timpul acordurilor de pace", a adăugat William Hague.

"Avem nevoie de acest angajament pentru a pune capăt faptului că violurile şi violenţele sexuale sunt tratate ca o problemă secundară şi pentru a le plasa pe femei şi drepturile femeilor în centrul rezoluţiilor încheiate în timpul conflictelor", a mai spus acesta.

Pentru a duce la bun sfârşit aceste misiuni, William Hague a anunţat înfiinţarea unui fond, disponibil imediat, de 36 milioane de dolari (27,5 milioane euro).

"Avem şansa fără precedent de a distruge acest rău secular", a afirmat Zainab Hawa Banqura.

"Violenţele sexuale din zonele de conflict nu sunt o fatalitate, iar eradicarea lor nu reprezintă o misiune imposibilă", a adăugat ea, considerând că acest acord va permite "ştergerea de pe faţa pământului a acestui flagel".

"Astăzi, vocea victimelor s-a făcut auzită", a declarat, la rândul ei, actriţa americană Angelina Jolie.

"Salut poziţia, aşteptată de multă vreme, adoptată astăzi de grupul G8", a adăugat actriţa.

În aprilie 2012, UNHCR a luat decizia de a-i acorda Angelinei Jolie titlul de trimis special, întrucât actriţa americană a dovedit în ultimul deceniu, de când a devenit ambasadoare a bunăvoinţei pentru UNHCR, un angajament excepţional faţă de cauza persoanelor refugiate. Angelina Jolie a donat în ultimii ani peste 5 milioane de dolari programelor iniţiate de ONU pentru ajutorarea persoanelor refugiate din lumea întreagă.

Angelina Jolie, care a deţinut titlul de ambasadoare a bunăvoinţei pentru Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (United Nations High Commissioner for Refugees/ UNHCR) din 2001 până în aprilie 2012, a vizitat în această perioadă peste 40 de tabere de refugiaţi pe plan mondial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici