Angelina Jolie şi Catherine Deneuve, în dicţionarul femeilor celebre

Actriţele Angelina Jolie şi Catherine Deneuve, creatoarea de modă Sonia Rykiel şi adolescenta Malala figurează într-un dicţionar dedicat femeilor celebre, publicat sub patronajul UNESCO.

326 afișări
Imaginea articolului Angelina Jolie şi Catherine Deneuve, în dicţionarul femeilor celebre

Angelina Jolie şi Catherine Deneuve, în dicţionarul femeilor celebre (Montaj Mediafax Foto/AFP)

Un număr de 10.000 de femei, din toate epocile şi de pe toate continentele, au fost incluse în "Dicţionarul universal al creatoarelor" ("Dictionnaire universel des créatrices"), publicat sub patronajul UNESCO, cu scopul de a evidenţia "contribuţia la dezvoltarea umanităţii", informează nouvelobs.com.

Acest volum de 5.000 de pagini reprezintă "un monument al mişcării de emancipare a femeilor", a subliniat în prefaţa volumului Antoinette Fouque, cofondatoare a MLF (Mouvement de Libération des Femmes), care a coordonat publicarea dicţionarului alături de profesorul universitar Béatrice Didier şi de scriitoarea şi profesoara Mireille Calle-Gruber. "Fie ca acest gest făcut pentru gloria femeilor să contribuie la educarea posterităţii", se afirmă în aceeaşi prefaţă.

De la litera "A", exemplificată prin Aino Aalto, arhitectă finlandeză de la debutul secolului al XX-lea, la litera "Z", exemplificată prin Radmila Zygouris, psihanalistă franceză contemporană, acest volum "titanesc" parcurge "40 de secole de istorie şi toate domeniile activităţii umane: arte, sport, politică, istorie, literatură, ştiinţă şi tehnică".

Un număr de 1.600 persoane din lumea întreagă - profesori universitari, istorici, filosofi - au lucrat din 2006 la acest dicţionar care recenzează circa 10.000 de femei, celebre sau puţin cunoscute, care "au marcat timpul în care au trăit", dar şi şcoli şi mişcări sociale în care femeile au strălucit.

În aceste articole, prezentate sub forma unor mici biografii, dicţionarul propune un parcurs eclectic, începând cu Agnodice, ginecolog din Grecia Antică, şi până la Ségolène Royal, J.K. Rowling şi Simone Veil, dar şi actriţe celebre, precum Angelina Jolie şi Catherine Deneuve.

"Cum să faci o alegere? Probabil vor exista cititori care ne vor reproşa anumite omisiuni", a recunoscut Béatrice Didier, care lasă poarta deschisă în faţa unor reeditări completate ale dicţionarului şi unei versiuni digitale a acestuia.

Creatoarea de modă Sonia Rykiel a contribuit şi ea la conceperea dicţionarului, ce va fi lansat pe 27 noiembrie cu preţul de 165 de euro, desenând literele care compun numele fiecărei femei incluse în volum.

Această lucrare reprezintă "o încurajare făcută pentru a continua lupta pentru egalitatea dintre femei şi bărbaţi, pentru o educaţie de calitate pentru toate fetele şi toate femeile", a declarat la rândul ei Irina Bokova, director general al UNESCO, organismul care a susţinut acest proiect.

În fiecare an, femeile de pe Glob nasc aproape 133 milioane de copii şi îşi asumă majoritatea activităţilor legate de creşterea şi de educaţia lor, se afirmă în prefaţa dicţionarului. Femeile fac două treimi din totalul muncilor efectuate pe plan mondial, dar posedă doar 2% din avuţia mondială şi primesc doar 2% din veniturile mondiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici