Animalele se adaptează în ciuda schimbărilor climatice. Unii urşi polari din Groenlanda continuă să vâneze chiar şi fără ajutorul gheţii

  • Urşii polari au fost mult timp consideraţi un simbol al impactului dăunător al încălzirii globale asupra lumii naturale.
  • Aceştia se bazează pe gheaţa mării arctice pentru a vâna foci, astfel încât declinul acesteia pune specia în pericol de dispariţie.
  • Cu toate acestea, într-o veste rarisimă şi plină de speranţă pentru urşii de gheaţă, oamenii de ştiinţă spun că până acum câteva sute de exemplare din sud-estul Groenlandei s-au adaptat pentru a vâna, folosind platforme de apă dulce.
  • Cercetătorii au descoperit că animalele foloseau gheaţa care se desprinde de pe gheţari.
795 afișări
Imaginea articolului Animalele se adaptează în ciuda schimbărilor climatice. Unii urşi polari din Groenlanda continuă să vâneze chiar şi fără  ajutorul gheţii

Animalele se adaptează în ciuda schimbărilor climatice. Unii urşi polari din Groenlanda continuă să vâneze chiar şi fără ajutorul gheţii

Descoperirile, realizate de o echipă de cercetători de la Universitatea din Washington, deschid posibilitatea ca anumite zone ale speciei să supravieţuiască în ciuda creşterii temperaturilor, potrivit BBC.

Una dintre marile întrebări este unde în Arctica vor putea rezista urşii polari", a declarat Dr. Laidre. „Cred că urşii dintr-un astfel de loc ne pot învăţa multe despre unde ar putea fi acele locuri".
 
Echipa de cercetare a petrecut doi ani intervievând vânători inuiţi, care şi-au împărtăşit cunoştinţele ecologice despre zonă.
 
Călătorind în regiunea îndepărtată folosind elicoptere, au marcat urşii cu dispozitive de urmărire prin satelit şi au colectat mostre genetice.
 
Dr. Beth Shapiro, genetician şi co-autor al studiului, a declarat că au observat "cea mai izolată genetic populaţie de urşi polari de pe planetă".
 
Ştim că această populaţie trăieşte separat de alte populaţii de urşi polari de cel puţin câteva sute de ani", a spus ea.
 
Dr. Shapiro a spus că aceşti urşi "nu prosperă", se reproduc mai încet şi au dimensiuni mai mici.
 
Ea a adăugat că este dificil de ştiut dacă această subpopulaţie supravieţuieşte datorită adaptărilor genetice sau "un răspuns diferit... la un climat şi un habitat foarte diferit".
 
Se spune că ar mai fi rămas aproximativ 26.000 de urşi polari.
 
Urşii polari sunt în pericol", a adăugat Dr. Shapiro. „Este clar că, dacă nu putem încetini ritmul încălzirii globale, urşii polari sunt pe o traiectorie de dispariţie. Cu cât putem afla mai multe despre această specie remarcabilă, cu atât mai bine îi vom putea ajuta să supravieţuiască în următorii 50-100 de ani”.
 
Cercetarea a fost publicată în revista Science.
 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici