Aretha Franklin - cea mai bună cântăreaţă din era rockului

Aretha Franklin, supranumită deja, de mulţi ani, "Regina muzicii soul", a fost desemnată cea mai bună cântăreaţă din era rockului, potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat de revista Rolling Stone.

106 afișări
Imaginea articolului Aretha Franklin - cea mai bună cântăreaţă din era rockului

Aretha Franklin - cea mai bună cântăreaţă din era rockului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Franklin, în vârstă de 66 de ani, i-a devansat pe Ray Charles - clasat pe locul al doilea, pe Elvis Presley - locul al treilea, pe Sam Cook - locul al patrulea şi pe John Lennon - locul al cincilea, potrivit acestui sondaj efectuat pe un eşantion de 179 muzicieni, producători, editori ai revistei Rolling Stone şi alţi specialişti din industria muzicală.

Clasamentul, care cuprinde numele a 100 de artişti, va fi dat publicităţii vineri, când noul număr al revistei Rolling Stone va fi lansat cu patru coperţi diferite.

Ediţia va conţine interviuri cu mai mulţi muzicieni. Cântăreaţa R&B Mary J. Blige a declarat că "Aretha Franklin este motivul pentru care femeile îşi doresc să cânte". Robert Plant, fostul solist al trupei Led Zeppelin, clasat pe locul al 15-lea în top, a descris vocea lui Elvis Presley ca fiind "încrezătoare, insinuantă".

În afară de Franklin, ceilalţi cântăreţi în viaţă prezenţi în top 10 sunt Bob Dylan, pe locul al şaptelea, Stevie Wonder, pe locul al nouălea, Marvin Gaye pe locul al şaselea, Otis Redding, pe locul al optulea.

Alte prezenţe notabile în clasament sunt cea a lui Paul McCartney, pe locul 11, cu un loc mai sus decât idolul său, Little Richard, Mick Jagger, pe locul 16, cu un loc înaintea unei alte voci de referinţă, Tina Turner. În top 25, cel mai tânăr artist este Mickael Jackson, în vârstă de 50 de ani, clasat pe locul 25.

La alcătuirea acestui clasament au participat şi James Hetfield, solistul trupei Metallica, soliştii folk David Crosby şi Yusuf Islam, Keith Richards, chitaristul trupei Rolling Stones, veteranul punk-rock Iggy Pop şi starul pop britanic James Blunt. Fiecare dintre ei a alcătuit un top 20, iar alegerile lor au fost centralizate alături de voturile celorlalţi participanţi la sondaj.

Aretha Louise Franklin s-a născut pe 25 martie 1942 şi este o cântăreaţă şi compozitoare de muzică soul şi R&B. Este denumită "Regina muzicii soul", dar stilul ei unic cuprinde şi influenţe de jazz, rock, blues, pop şi gospel. A câştigat 20 de premii Grammy, dintre care opt au fost consecutive, între anii 1968 şi 1975, perioadă în care premiul pentru Cea mai bună solistă R&B a fost denumit în glumă de ziarişti "Premiul Aretha".

Franklin are un total de 20 de piese care au ajuns pe prima poziţie în clasamentul Billboard R&B Singles, iar două dintre ele au ajuns pe prima poziţie şi în clasamentul Billboard Hot 100. Este vorba de piesele "Respect", din 1960, şi de duetul său cu George Michael, din 1980, "I Knew You Were Waiting (For Me)".

Pe 3 ianuarie 1987, Aretha Franklin a devenit prima artistă care a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame.

Respect

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici