Averea lui Oprah a crescut, în pofida crizei economice

Deşi cei mai mulţi dintre oamenii cu bani din industria de media şi divertisment au avut de suferit de pe urma crizei financiare, Oprah Winfrey a înregistrat o creştere a averii, de la 2,5 la 2,7 miliarde de dolari, ceea ce i-a asigurat şi urcarea în clasamentul Forbes, potrivit Hollywood Reporter.

202 afișări
Imaginea articolului Averea lui Oprah a crescut, în pofida crizei economice

Averea lui Oprah a crescut, în pofida crizei economice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, în condiţiile în care majoritatea bogaţilor din media şi divertisment au fost afectaţi de criza financiară, creşterea veniturilor raportată de vedeta americană de televiziune i-a asigurat acesteia urcarea de pe poziţia 462 pe 234 în topul Forbes World Billionaires, realizat anual şi ajuns la a 23-a ediţie.

Şi Steven Spielberg a raportat o bună situaţie financiară comparativ cu alţii, averea sa menţinându-se la trei miliarde de dolari, ceea ce i-a asigurat o urcare de pe poziţia 368 a clasamentului pe 205, la egalitate cu George Lucas, a cărui avere s-a micşorat cu 900 de milioane de dolari anul trecut.

Pe de altă parte, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a ieşit din clasamentul Forbes - la fel ca alte 354 de personalităţi din industriile de media şi divertisment -, după ce, anul trecut, ocupase poziţia 785, cu o avere de 1,5 miliarde de dolari. La momentul respectiv, la vârsta de 26 de ani, Zuckerberg era cel mai tânăr miliardar intrat vreodată în clasament.

Cel mai mult au avut de pierdut de pe urma crizei financiare mogulii din lumea media şi divertismentului.

Astfel, Sumner Redstone, Chairman CBS Corporation şi Viacom Inc, a fost afectat de declinul acţiunilor şi de problemele în returnarea creditelor, la fel ca şi şeful IAC, Barry Diller, ambii aflându-se la limită în ceea ce priveşte statutul de miliardari, în condiţiile în care Forbes estima, la jumătatea lui februarie, că averea fiecăruia dintre ei era de abia un miliard de dolari

"Redstone abia se menţine la statutul de miliardar (...). Dacă am fi realizat azi clasamentul, mă îndoiesc că ar mai fi miliardar", apreciază Matthew Miller, Senior Editor al Forbes, citat de The Hollywood Reporter.

Pe de altă parte, Rupert Murdoch, Chairman şi CEO al News Corporation, a pierdut 23 de poziţii în clasament, în condiţiile în care valoarea averii sale a scăzut la jumătate.

În fruntea clasamentului, însă, Bill Gates şi-a adjudecat poziţia de prim miliardar al lumii, deţinută anterior de Warren Buffett, în timp ce mogulul media mexican Carlos Slim a ajuns pe poziţia a treia a clasamentului.

Pe de altă parte, fondatorii Google, Serghei Brin şi Larry Page, sunt miliardarii care au înregistrat o urcare în clasament, de pe 32 pe 36, în condiţiile în care averile lor au scăzut, de la 18,7 miliarde de dolari la 12 miliarde fiecare.

Paul Allen, co-fondator Microsoft şi preşedinte al Charter Communications, premierul italian Silvio Berlusconi, Phil Anschutz, David Geffen, Steve Jobs şi fondatorul Liberty Media, John Malone, se află şi ei pe primele poziţii în clasament.

Per total, anul 2009 este primul după 2003 când numărul de miliardari din clasamentul Forbes a scăzut, de la 1.125 la 793. Valoarea totală a averilor celor care au intrat în clasament este de 2.400 de miliarde de dolari, în scădere de la 4.400 de miliarde de dolari în 2008. Averea medie pe miliardar intrat în clasament este de trei miliarde de dolari anul acesta, în scădere de la 3,9 miliarde de dolari anul trecut.

În topurile pe ţări, Statele Unite are 10 miliardari pe primele 20 de poziţii ale clasamentului, de la patru anul trecut.

Citeşte şi

Patriciu se menţine în topul Forbes, Ţiriac iese din clasament

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici