Avocatul lui Roman Polanski: Vom lupta împotriva extrădării în SUA

Avocatul lui Roman Polanski a declarat că regizorul va lupta împotriva extrădării în Statele Unite, după ce susţinătorii săi au denunţat arestarea acestuia în Elveţia, ca urmare a unor acuzaţii de abuz sexual datând din 1977, informează Times Online.

30 afișări
Imaginea articolului Avocatul lui Roman Polanski: Vom lupta împotriva extrădării în SUA

Avocatul lui Roman Polanski: Vom lupta împotriva extrădării în SUA (Imagine: Mediafax Foto)

Controversatul regizor franco-polonez a fost arestat sâmbătă, pe aeroportul din Zurich, el urmând să participe la festivalul de film din oraşul elveţian, care i-a oferit un premiu pentru întreaga activitate.

Autorităţile americane îl urmăresc pe regizorul peliculelor "Rosemary's Baby", "Chinatown" şi "The Pianist" de peste 30 de ani, după ce acesta a fugit din SUA, în 1978, înainte de a se da sentinţa într-un proces în care era acuzat că ar fi întreţinut "relaţii sexuale ilegale" cu o fată de 13 ani.

Ministerul elveţian al Justiţiei a anunţat, după arestarea cineastului, că aşteaptă o cerere oficială de extrădare de la autorităţile americane.

Un avocat al regizorului, care a trăit în Franţa în ultimii 30 de ani, a declarat că soţia lui Polanski, actriţa franceză Emmanuelle Seigner, şi copilul lor "sunt extrem de şocaţi din cauza arestării".

"Vom cere să fie eliberat. Apoi vom lupta împotriva extrădării", a spus Herve Temine, citat de Le Figaro.

"Omeneşte, este de nesuportat ca, la peste 30 de ani de la incident, un bărbat de 76 de ani, care clar nu reprezintă un pericol pentru societate şi a cărui reputaţie personală şi artistică sunt extrem de mari, să fie ţinut la închisoare chiar şi o singură zi", a spus avocatul.

Roman Polanski a refuzat să renunţe la călătorii în străinătate - cu excepţia SUA -, în pofida mandatului de arestare emis de autorităţile Statelor Unite, a mai spus Temine, care a adăugat că regizorul deţine o cabană la Gstaad şi "vizitează Elveţia în mod frecvent".

Scriitorul britanic Robert Harris şi-a manifestat şi el uimirea în ceea ce priveşte arestarea regizorului şi a declarat că el şi Polanski au petrecut cea mai mare parte a lunilor iulie şi august la Gstaad. "Este clar că autorităţile elveţiene ştiau de această casă. Dacă ar fi fost aşa un mare criminal, de ce l-ar fi lăsat să deţină o casă şi să intre şi să iasă din ţară fără probleme?", a întrebat el.

Samantha Geimer, adolescenta cu care Roman Polanski a avut "relaţii sexuale ilegale" în 1977 şi care în prezent are 45 de ani şi este mamă a trei copii, cere justiţiei americane să renunţe la acuzaţiile aduse cineastului, pentru ca "acest capitol din viaţa ei să se încheie". Femeia şi-a retras plângerea împotriva cineastului în urma unei înţelegeri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici