Big Brother, o realitate înfricoşătoare: Agenţii de frontieră din China instalează aplicaţii de supraveghere pe telefoanele turiştilor

Poliţiştii de frontieră chinezi instalează în secret aplicaţii de monitorizare pe telefoanele turiştilor şi descarcă informaţii personale, în cadrul unui program guvernamental controversat al regiunii chineze Xinjiang, potrivit unei investigaţii a jurnaliştilor The Guardian.

1097 afișări
Imaginea articolului Big Brother, o realitate înfricoşătoare: Agenţii de frontieră din China instalează aplicaţii de supraveghere pe telefoanele turiştilor

Obicei alarmant al poliţiei de frontiera din China: Agenţii instalează aplicaţii de supraveghere pe telefoanele turiştilor BIG BROTHER

Guvernul chinez a încălcat libertăţile populaţiei musulmane din provincia Xinjiang, prin instalarea camerelor de supraveghere cu sistem de recunoaştere facială pe străzi şi în moschee. De asemenea, locuitorii ar fi forţaţi să instaleze aplicaţii de monitorizare pe telefoane.

O investigaţie a jurnaliştilor de la The Guardian, desfăşurată alături de parteneri internaţionali, arată că şi turiştii au devenit ţinta autorităţilor, iar celor care încearcă să intre în Xinjiang din regiunea Kyrgyzstan, li se instalează fără acordul lor aplicaţii de monitorizare pe telefoanele mobile.

Agenţii de la frontieră le confiscă telefoanele mobile şi instalează în secret aplicaţii care sustrag email-uri, convorbiri şi informaţii despre contacte personale, precum şi informaţii despre telefoanele în sine.

Turiştii susţin că nu sunt avertizaţi de către autorităţi în prealabil, aceştia declarând că nu ştiu ce anume caută aplicaţiile sau ce informaţii sunt sustrase din telefoanele lor.

Investigaţia jurnaliştilor The Guardian, desfăşurată alături de reporterii The New York Times şi Süddeutsche Zeitung arată că poliţiştii de frontieră, de la punctul de trecere Irkeshtam, confiscă şi verifică telefoanele turiştilor.

Edin Omanović, membru al grupului Privacy International, descrie concluziile investigaţiei ca fiind „extrem de îngrijorătoare pentru o ţară care pedepseşte descărcarea pe telefon a aplicaţiilor interzise sau citirea anumitor ştiri”.

Analiza jurnaliştilor The Guardian, academicienilor şi experţilor în securitatea cibernetică sugerează că aplicaţia, creată de către o companie chineză, caută conţinut precum scrierile lui Dalai Lama, muzica trupei japoneze Unholy Grave, dar şi informaţii despre cum se ţine postul Ramadan, care este obligatoriu pentru musulmani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici