Catastrofă naturală în Australia de Sud: mii de animale marine ucise de alge toxice

Publicat: 23 07. 2025, 15:45
A supplied image obtained on Friday, March 8, 2024, of Southern reaches of the Great Barrier Reef that have been hit hard by the ecosystem's fifth mass coral bleaching event in eight years, Southern Great Barrier Reef, QLD, (AAP Image/Theundertow Ocean & Divers for Climate) NO ARCHIVING, EDITORIAL USE ONLY

Coastele Australiei de Sud se confruntă cu o criză ecologică majoră cauzată de proliferarea algelor toxice Karenia mikimotoi, care au provocat moartea a peste 13.850 de animale marine. Prim-ministrul regional Peter Malinauskas a declarat situația o „catastrofă naturală”.

„Pe măsură ce microalga se descompune, aceasta eliberează substanțe toxice și reduce oxigenul din apă, provocând asfixierea în masă a peștilor, a crustaceelor și altor nevertebrate esențiale pentru echilibrul ecologic”, a explicat el, citat de Le Figaro.

Dezastrul a fost provocat de creșterea temperaturii apei mării

Fenomenul afectează o suprafață de peste 4.400 km², inclusiv zone turistice renumite precum peninsulele Yorke și Fleurieu sau insula Kangaroo. Carcase de caracatițe, crabi și raze sunt aruncate pe plaje, iar pescarii din Adelaide nu mai recoltează nimic de luni bune.

Specialiștii leagă acest dezastru de un val de căldură marină excepțională, cu temperaturi cu 2,5 °C peste media sezonieră, un efect al schimbărilor climatice.

Sectorul pescuitului suferă grav, iar unii pescari din Adelaide nu au mai avut capturi din aprilie. Exploatațiile de stridii și midii și-au suspendat temporar producția, iar industria turismului înregistrează o scădere drasctică a numărului de vizitatori.

Guvernul federal a alocat urgent 14 milioane de dolari australieni pentru curățarea și sprijinirea pescarilor, iar autoritățile locale au promis o sumă similară pentru cercetări menite să prevină astfel de situații pe viitor.