Cercetătorii au descoperit legătura dintre lungimea nasului unui câine şi durata de viaţă a acestuia

  • Un studiu efectuat asupra a peste 584.000 de câini din Marea Britanie dezvăluie legătura dintre lungimea nasului şi durata de viaţă a câinelui.
  • Rasele cu nasul plat, precum buldogii englezi şi buldogii francezi, prezintă o durată de viaţă mai scurtă, în timp ce unele rase, cum ar fi Lhasa Apsos şi Shiba Inu, trăiesc mai mult.
2962 afișări
Imaginea articolului Cercetătorii au descoperit legătura dintre lungimea nasului unui câine şi durata de viaţă a acestuia

Cercetătorii au descoperit legătura dintre lungimea nasului unui câine şi durata de viaţă a acestuia

Noul studiu scoate la iveală corelaţia dintre lungimea nasului câinelui şi durata sa de viaţă, potrivit CNN. Analizând datele de la peste 584.000 de câini din Marea Britanie, studiul a dezvăluit perspective intrigante asupra longevităţii caninelor. Datele au fost colectate de la veterinari, registre de rasă, organizaţii de salvare şi companii de asigurări pentru animale de companie.

Studiul, care a examinat 155 de rase pure şi mixte (încrucişate), a constatat că câinii cu nasul plat sau brachicefali au în general o durată de viaţă mai scurtă în comparaţie cu rasele cu nasuri mai lungi. În timp ce rasele precum retrieverii, labradorii şi border collie trăiesc în mod tipic peste 13 ani, în timp ce rasele cu nasul plat precum mastifii, buldogii englezi şi buldogii francezi au o durată de viaţă semnificativ mai scurtă, cu o medie între 9 şi 9,8 ani.

Kirsten McMillan, cercetătoare de date la Dogs Trust, cea mai mare organizaţie caritabilă pentru câini din Marea Britanie, şi autorul principal al articolului publicat în revista Scientific Reports, a subliniat importanţa acestor constatări, evidenţiind faptul că rasele cu nasul plat se confruntă cu provocări la nivel de populaţie.

Una dintre cele mai surprinzătoare concluzii ale studiului a fost aceea că rasele pure de câini trăiesc mai mult decât cei de rasă mixtă cu aproximativ opt luni. Această constatare nu se aliniază cu noţiunea obişnuită conform căreia metişii sunt, în general, mai puternici şi mai sănătoşi decât omologii lor de rasă. Dar studiul actual nu poate oferi o imagine de ansamblu, a spus McMillan.

În cadrul categoriei de rasă mixtă, datele nu au făcut distincţie între mutanţi diferiţi din punct de vedere genetic şi încrucişări intenţionate, sau "rase de design", cum ar fi cockapoo, labradoodle şi cavachon.

Cu toate acestea, în mijlocul acestor tendinţe îngrijorătoare, anumite rase, inclusiv Lhasa Apsos, Shiba Inu, papillonii, teckelii, şi ogarii italieni, se evidenţiază prin speranţe de viaţă medie mai lungi, de aproximativ 14 ani.

"Studiul include milioane de puncte de date, dar nu reprezintă neapărat întregul spectru de viaţă al câinilor de companie", a spus McMillan. "De exemplu, nu toată lumea are asigurare pentru animalele de companie sau face vizite regulate la veterinar."

"Aceste constatări subliniază importanţa prioritizării sănătăţii şi bunăstării canine faţă de preferinţele estetice în practicile de reproducere. Prin recunoaşterea şi abordarea problemelor de sănătate specifice cu care se confruntă diferitele rase, putem lucra pentru a asigura o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă companionilor noştri iubiţi", a concluzionat Kirsten McMillan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici