- Home
- Life-Inedit
- MARTE, (01.02.2016, 18:11)
- Monica Stoica
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Facem România Bine
- Ieși pe plus
- Video
Ciuperci care pot supravieţui pe Marte, cultivate cu succes în spaţiu - FOTO
Echipajul de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a reuşit să cultive ciuperci microscopice într-o capsulă specială aflată în exteriorul complexului spaţial, în condiţii asemănătoare cu cele de pe planeta Marte, informează ediţia în limba franceză a agenţiei Sputnik.
1158 afișări

Ciuperci care pot supravieţui pe Marte, cultivate cu succes în spaţiu (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)
Ciupercile, provenite din văi situate în Antarctica, nu numai că au supravieţuit în condiţii similare celor de pe suprafaţa planetei Marte, dar s-au arătat şi apte de creştere şi reproducere.
Cele două specii de ciuperci, care au fost cultivate într-o capsulă ce reproduce condiţiile atmosferice de pe planeta roşie, sunt Cryptomyces antarcticus şi Cryptomyces menteri. În urma experimentului, un procent mai mare de 60 % dintre ciuperci nu au suferit nicio modificare, în timp ce 10 % dintre plante au crescut şi au format noi colonii.
TITLURILE ZILEI
-
• Provincia ucraineană Zaporojie va organiza primul referendum privind unificarea cu Rusia
-
ieri, 15:00
-
ieri, 15:07
• Peste 360.000 de participanţi în cele 4 zile şi nopţi ale festivalului Untold
-
ieri, 15:10
-
ieri, 15:28
• Podul peste Dunăre de la Brăila, minunea românească, va fi conectat de vama Galaţi-Giurgiuleşti
-
ieri, 13:06
• Premieră: primul transport de cereale din Ucraine a ajuns la destinaţie
-
ieri, 12:56
• Ucrainenii solicită ca unitatea nucleară din Zaporojie să fie declarată zonă nemilitarizată
-
ieri, 11:59
-
ieri, 13:50
• Coreea de Nord distruge clădiri din staţiunea simbol al păcii în Peninsula Coreeană
-
ieri, 08:11
• Exerciţiile continuă luni în jurul Taiwanului, anunţă armata chineză
-
ieri, 14:24
• Coronavirus în România, 8 august. Peste 4.600 de cazuri noi şi 14 decese, în ultimele 24 de ore
-
ieri, 11:48
-
ieri, 09:08
• Cercetătorii au reuşit să izoleze gena care permite tumorilor să se răspândească în organism
-
ieri, 09:55
• O bombă neexplodată din Al Doilea Război Mondial a fost găsită într-un râu secat
-
ieri, 05:37
• ONU: Riscul unei confruntări nucleare revine după decenii de pace
-
"Rezultatul acestor experimente ne permite să evaluăm capacitatea microorganismelor de a supravieţui şi de a subzista pe termen lung pe suprafaţa planetei Marte. Datele obţinute ne vor servi drept bază fundamentală pentru experimente consacrate viitoarelor cercetări privind viaţa pe planeta roşie", a declarat Rosa de la Torre Noetzel, de la Institutul Naţional de Tehnică Aerospaţială din Spania, unul dintre autorii experimentului.
Pe Terra, aceste ciuperci cresc în condiţii climaterice vitrege, în văile sterpe din McMurdo, Antarctica. Văile nu sunt acoperite de zăpadă, în timp ce în anumite regiuni n-a mai plouat de aproximativ două milioane de ani. Ciupercile se hrănesc cu minerale, iar variaţiile mari de temperatură n-au nicio influenţă asupra vitalităţii lor.
Anterior, echipajul de pe ISS reuşise să cultive salată la bordul staţiei spaţiale, iar în ianuarie 2016 astronauţii anunţau că tot la bord a înflorit şi o cârciumăreasă, prima floare cultivată în spaţiu.

În decembrie, astronauţii de pe ISS începeau să îşi piardă speranţele legate de culturile lor. "Plantele noastre nu par a fi în formă. Va trebui să îl trezesc pe Mark Watney din mine", declara, în glumă, astronautul Scott Kelly, pe Twitter, referindu-se la personajul interpretat de actorul american Matt Damon în filmul "Marţianul", care a reuşit să cultive cartofi pe planeta roşie.
ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.




CANCAN.RO

GANDUL.RO


ULTIMA ORǍ
vezi mai multe