„colectiv” se lansează vineri în SUA şi Marea Britanie. Filmul intră în cursa oficială pentru Oscar

1119 afișări
Imaginea articolului „colectiv” se lansează vineri în SUA şi Marea Britanie. Filmul intră în cursa oficială pentru Oscar

„colectiv” se lansează vineri în SUA şi Marea Britanie. Filmul intră în cursa oficială pentru Oscar

Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) a desemnat luna trecută filmul „colectiv” ca propunere a României la premiile OSCAR 2021, în secţiunea „Cel mai bun lungmetraj internațional”, anterior numită „Cel mai bun film străin”. Este prima oară când un documentar este propunerea României în competiţia pentru premiile Academiei Americane de Film.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, în zilele premergătoare lansării din SUA şi Marea Britanie, critica de film şi presa au elogiat filmul, relatând că este unul dintre cele mai bune şi relevante filme documentare ale momentului.

”<colectiv> este un documentar observaţional, dar este la fel de captivant ca cele mai bune filme artistice despre jurnalism, fie că vorbim de All the Presidents’ Men (Toţi oamenii preşedintelui) sau Spotlight”, a scris The Guardian, în timp ce Chicago Tribune susţine: „În noiembrie, la opt luni de la debutul pandemiei COVID-19 care devastează în continuare SUA, nu este niciun dubiu că acest film despre pericolele reale ale unui guvern care îşi minte cetăţenii săi despre o criză din sănătate este incredibil de previzibil şi reprezintă de fapt o poveste care trage un mare semnal de alarmă. Captivant, incisiv şi şocant de puternic, <colectiv> este fără doar şi poate documentarul anului”.

„Este o mare împlinire pentru noi că jurnalişti din toată lumea văd în <colectiv> ceea ce şi este de fapt. Un film despre nevoia şi curajul avertizorilor de integritate şi a jurnalismului de investigaţie, de a expune fapte sistemice de corupţie din partea guvernului, un film care ne arată de fapt cât de mult avem nevoie de presă pentru a fi cu adevărat o democraţie funcţională. Fără investigatiile acestor jurnalişti, nu doar din România, ci de peste tot, lumea ar fi un loc mult mai periculos”, a declarat regizorul Alexander Nanau.

Distribuitorii americani ai filmului, Magnolia Pictures şi Participant, vor înscrie filmul „colectiv” şi pentru secţiunea „Cel mai bun film documentar” din cadrul Oscarurilor. Participarea unui film la două secţiuni îi sporeşte şansele de a fi nominalizat.

Premiera mondială a filmului a avut loc anul trecut în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival italian, iar premiera nord-americană la Toronto International Film Festival. „colectiv” a fost şi în selecţia oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020 şi a făcut parte din selecţia mai multor festivaluri internaţionale, printre care New Directors/New Films, IDFA, True/False, CPH DOX, San Francisco International Film Festival, Göteborg International Film Festival sau Full Frame.

De asemenea, „colectiv” este nominalizat în cadrul premiilor Academiei Europene de Film (European Film Awards) în categoria „Documentar European” şi poate fi votat până pe 3 decembrie de către membrii Academiei. Premiile vor fi anunţate pe 12 decembrie.

Conform comunicatului, recent, la DOCNY cel mai mare festival de documentar din America de Nord, Alexander Nanau a fost distins cu premiul Robert and Anne Drew Award, premiu aflat la a şaptea ediţie şi acordat celor mai buni regizori contemporani de documentar observaţional pentru cariera cinematografică.

Filmul va intra în cinematografe şi VOD în mai multe ţări în această toamnă, inclusiv în Europa, printre care Franţa, Germania, Israel, Belgia, Olanda şi Elveţia, pelicula fiind disponibilă în 20 de ţări şi prin intermediul HBO Europe.

Distribuţia în cinematografele din România a fost realizată de către Bad Unicorn. „colectiv” este produs de Alexander Nanau Production, în coproducţie cu Samsa Film Luxembourg şi HBO Europe, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund şi Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elveţia, RSI - Elveţia şi YES Docu - Israel.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici