Crocodil din Cretacic, prezentat la Rio de Janeiro

Fosila unei specii de crocodil, veche de aproximativ 80 de milioane de ani, a fost prezentată la Rio de Janeiro, de cercetătorii brazilieni, care o consideră "veriga lipsă" dintre crocodilii preistorici şi cei din zilele noastre.

9 afișări
Imaginea articolului Crocodil din Cretacic, prezentat la Rio de Janeiro

Crocodil din Cretacic, prezentat la Rio de Janeiro

Scheletul fosilizat de "Montealtosuchus arrudacamposi" a fost descoperit în 2004, la Palo Alto, în statul Sao Paulo, şi a putut fi reconstituit în proporţie de 80%. Este vorba de un prădător cu o lungime de 1,5 - 1,7 metri, cu o greutate de aproximativ 40 de kilograme, care se hrănea în special cu cadavre de animale, au precizat cercetătorii de la Universitatea federală din Rio de Janeiro (UFRJ).

Specia, datând din Cretacicul superior, a trăit în urmă cu 80 - 85 de milioane de ani. Una dintre caracteristicile acestui crocodil este că nu trăia în apă sau în zonele mlăştinoase, aşa cum se întâmplă cu rudele lor actuale, ci pe pământ şi era un animal foarte rapid, a explicat Felipe de Vasconcellos, paleontolog la UFRJ.

Prin poziţia ochilor şi a nărilor, fosila se situează între crocodilii preistorici şi cei din zilele noastre, fiind un fel de verigă lipsă", spune cercetătorul.

Descoperirea fosilei de "Montealtosuchus arrudacamposi" ar putea impune reevaluarea teoriei care situează originea crocodililor actuali în emisfera nordică. Însă, în emisfera nordică nu a fost descoperită nicio specie "intermediară", precum cea adusă la lumina zilei în Brazilia, a spus Vasconcellos.

Specialiştii cred că e posibil ca originea acestor animale să se fi situat în emisfera sudică şi ca acestea să fi apărut în America de Sud sau Africa pe vremea când cele două continente nu erau separate. Acest lucru ar schimba teoria propagării unei specii întregi, a explicat cercetătorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici