Cum se urează „Crăciun fericit!” în fiecare ţară din Europa

„Crăciun fericit!” este urarea pe care toţi o facem atât de natural în fiecare 25 decembrie. Cum îşi urează, însă, ceilalţi europeni cu ocazia sărbătorii Naşterii lui Iisus? Gândul ne învaţă care este urarea tradiţională pentru fiecare ţară de pe bătrânul continent, pentru un Crăciun de poveste.

4396 afișări
Imaginea articolului Cum se urează „Crăciun fericit!” în fiecare ţară din Europa

Cum se urează „Crăciun fericit!” în fiecare ţară din Europa

Fie că este vorba despre „Joyeux Noël!”, cum se spune în Franţa, sau „God jul!”, cum zic norvegienii, dincolo de limbă şi dialecte, cel mai important este ca urarea să vină din suflet.
 
Totuşi, lingvistul, matematicianul şi artistul Jakub Marian a realizat pentru The Independent o hartă a urărilor tradiţionale care se fac în fiecare stat din Europa în ziua de 25 decembrie, relatează gandul.info.
 
Acesta a descoperit şi câteva asemănări în ceea ce priveşte urările din ţări învecinate, citând rădăcini comune ale diverselor limbi, ca de exemplu între cea română şi cea maghiară sau între limba cehă şi cea slovacă. 
 
Chiar dacă în România şi în Ungaria se vorbesc limbi complet diferite, cuvintele „karácsony” şi „Crăciun” provin dintr-o rădăcină comună: ori din slavonul „korčiti” ori din latinescul „creātiōnem”.
 
Vezi în continuare harta completă cu urările de Crăciun pentru fiecare ţară de pe continent
 
 
 
 
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici