Danemarca, cea mai fericită ţară din lume

Danemarca, marcată de o atmosferă paşnică, de democraţie şi echitate socială, este cea mai fericită ţară din lume, potrivit unui studiu realizat de un organism finanţat de guvernul american, World Values Survey, publicat, în iulie, în Perspectives on Psychological Science.

7509 afișări
Imaginea articolului Danemarca, cea mai fericită ţară din lume

Danemarca, cea mai fericită ţară din lume

Zimbabwe, marcată de turbulenţe sociale şi politice, a fost desemnată cea mai nefericită ţară, în timp ce Statele Unite s-au situat pe locul al 16-lea în top.

La nivel general, lumea este mai fericită decât înainte, potrivit World Values Survey, un studiu realizat anual de o reţea globală de cercetători sociali.

Nivelul de fericire a crescut în 2007, faţă de anul 1981, în 45 din cele 52 de ţări analizate.

"Sunt de părere că există o strânsă corelare între pace şi fericire", a spus Ronald Inglehart, cercetător politic la Universitatea din Michigan, coordonator al studiului.

Ingelhart mai spune că există o strânsă corelare între fericire şi democraţie.

"Danemarca este cea mai fericită ţară din lume, potrivit evaluărilor noastre", a spus Inglehart într-un comunicat de presă emis de National Science Foundation, care a finanţat studiul. "Danemarca este prosperă - nu este cea mai bogată ţară din lume, dar este prosperă", a adăugat acesta.

După Danemarca, pe următoarele nouă locuri din top s-au situat, în ordine, Elveţia, Austria, Islanda, Bahamas, Finlanda, Suedia, Bhutan, Brunei şi Canada.

Pe locuri superioare în top s-au situat Puerto Rico şi Columbia, dar şi Irlanda de Nord, Irlanda, Olanda.

Inglehart a indicat că şi Statele Unite au o perspectivă bună în ceea ce priveşte fericirea, pentru că ţara este dominată de niveluri ridicate de toleranţă a sexelor, a grupurilor etnice, a diversităţii sociale şi a libertăţii politice.

Sondajul a avut în vedere două întrebări simple: "La nivel general, aţi spune că sunteţi fericit, mai degrabă fericit, nu prea fericit sau nefericit?" şi "Luând în considerare toate elementele, cât de satisfăcut aţi fost de viaţa dumneavoastră, la nivel general, în ultima vreme?".

La studiu, publicat în Perspectives on Psychological Science, au participat 350.000 de persoane.

"Cel mai important factor determinant al fericirii este nivelul de libertate pe care oamenii îl au în viaţă", a concluzionat Inglehart.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici