De la Margaret Thatcher la Theresa May. Ce s-a schimbat pentru femei în ultimii 37 de ani?

Margaret Thatcher a devenit prima femeie premier din istoria Marii Britanii în 1979. Theresa May a devenit acum cea de-a doua. Unele lucruri au rămas aceleaşi în ultimii 37 de ani (Regina Elizabeta încă se află pe tronul Palatului Buckingham). Dar iată ce schimbări au fost pentru femeile din întreaga lume din 1979 şi până azi, potrivit CNN.

912 afișări
Imaginea articolului De la Margaret Thatcher la Theresa May. Ce s-a schimbat pentru femei în ultimii 37 de ani?

De la Margaret Thatcher la Theresa May. Ce s-a schimbat pentru femei în ultimii 37 de ani?

Doar câteva state sunt conduse de femei

Margaret Thatcher a fost una din cele două femei alese să conducă în 1979, atunci când ea a devenit prim-ministru. Au fost şi altele înaintea ei în alte părţi ale lumii - Indira Gandhi din India şi Golda Meir în Israel, de exemplu - şi numărul s-a multiplicat de atunci. Dar, chiar şi acum, un număr foarte mic de ţări au lăsat puterea în mâinile femeilor, notează CNN.

... DAR numărul legislatorilor femei este în creştere

Au fost atât de puţine femei în parlamente în 1979, încât Uniunea Interparlamentară nu are statistici cu privire la acea vreme. Dar, din momentul în care au început să ţină evidenţa în 1997, numărul de parlamentari de sex feminin a crescut de la aproximativ unul din 10 la nivel mondial la unul din cinci.

Acum femeile pot vota în fiecare colţ al lumii

Acest lucru ar putea părea o nebunie azi, dar în 1979 mai multe ţări nu permiteau femeilor să voteze. Este inclus aici şi statul Lichtenstein, ultima ţară din Europa care a acordat drep de vot pentru femei (în jurul anului 1984). Arabia Saudită a fost ultimul stat din lume care a acordat femeilor dreptul la vot, în 2015.

Femeile au mai mult control asupra vieţii lor

Numărul mediu de naşteri la nivel mondial a scăzut în mod constant în ultimii zeci de ani. Experţii folosesc această statistică drept un ghid dur pentru cât de mult control deţin femeile asupra propriilor vieţi, potrivit CNN. Cu cât mai puţini copii are, cu atât aceasta exercită un mai mare control. ONU susţine că o rată mai scăzută a natalităţii ajută femeile să scape de sărăcie.

... şi din ce în ce mai multe au obţinut acces la educaţie

Veşti bune aici. În 1979, în întreaga lume erau aproape 80 de milioane de fete de vârsta şcolară care nu mergeau la studii. Acum numărul este mai puţin de jumătate, chiar dacă populaţia totală la nivel mondial a crescut cu 60%.

Femeile încă trăiesc mai mult decât bărbaţii

Speranţa de viaţă pentru bărbaţi şi femei este în creştere, femeile trăind cu aproximativ cinci ani mai mult decât bărbaţii şi atunci şi acum.

... însă nu sunt plătite la fel ca persoanele de sex masculin

La nivel global, femeile câştigă doar 52% din cât sunt plătiţi bărbaţii, potrivit Forumului Economic Mondial. Organizaţia a urmărit diferenţa între femei şi bărbaţi timp de 10 ani, iar Institutul de Politici Economice a comparat grila de salarizare din Statele Unite, 1979 şi 2016. Pe atunci, femeile din SUA căştigau aproximativ două treimi din cât primeau bărbaţii. Acum, datele trec un pic peste 80%.

Dar femeile încă domină scena muzicală 

Cel mai bine vândut single din acest an în Marea Britanie este melodia cântăreţei Sia, "Cheap Thrills." În 1979, Gloria Gaynor a prezis succesul femeilor de peste ani cu piesa ”I Will Survive".

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici