Descoperire inedită: o nouă formă de gheaţă ar putea exista pe "lunile de gheaţă" din sistemul solar extern

  • Oamenii de ştiinţă au descoperit o nouă formă de gheaţă care ar putea face lumină asupra modului în care ne gândim la apă.
  • Descoperită de echipele de cercetători de la UCL şi Cambridge, gheaţa ar putea exista în interiorul sateliţilor de gheaţă din sistemul solar exterior.
3294 afișări
Imaginea articolului Descoperire inedită: o nouă formă de gheaţă ar putea exista pe "lunile de gheaţă" din sistemul solar extern

Sursa foto: Twitter

Gheaţa este amorfă, ceea ce înseamnă că moleculele sale sunt mai degrabă dezorganizate decât ordonate ca în cazul gheţii obişnuite, cristaline.
 
Nou-numita MDA (gheaţă amorfă de densitate medie) seamănă mai mult cu apa lichidă decât orice altă formă de gheaţă şi ar putea contribui la o mai bună înţelegere a H2O de către oamenii de ştiinţă.
 
Cercetătorii de la University College din Londra şi de la Universitatea din Cambridge au făcut această descoperire neaşteptată în timpul "unuia dintre acele experimente de vineri după-amiază în care pur şi simplu faci şi vezi ce se întâmplă".
 
Echipa a scuturat gheaţă obişnuită împreună cu bile de oţel într-un borcan răcit la minus 200 grade C. În loc să producă bucăţi mici de gheaţă obişnuită, oamenii de ştiinţă au descoperit o formă de gheaţă care avea aceeaşi densitate ca şi apa lichidă, potrivit Independent.
 
În mod special, gheaţa amorfă este principalul tip de gheaţă care se găseşte în spaţiu, deoarece mediul său rece înseamnă că nu are suficientă energie termică pentru a forma cristale. Pe Pământ este rară.
 
MDA, care apare ca o pulbere albă fină, ar putea exista în interiorul sateliţilor de gheaţă din sistemul solar exterior.
 
Forţele de maree de pe Jupiter şi Saturn ar putea exercita asupra gheţii obişnuite forţe similare cu cele create în acest experiment de minerit cu bile.
 
De asemenea, studiul a constatat că, atunci când gheaţa a fost încălzită şi recristalizată, aceasta a eliberat o cantitate mare de căldură care ar putea declanşa mişcări tectonice şi "cutremure de gheaţă" în lunile acoperite de gheaţă, cum ar fi Ganymede de pe Jupiter. Această gheaţă poate avea o grosime de câţiva kilometri.
 
„Apa este fundamentul întregii vieţi", a declarat profesorul Christoph Salzmann de la University College London. „Existenţa noastră depinde de ea, lansăm misiuni spaţiale în căutarea ei, însă din punct de vedere specific este slab înţeleasă. Cunoaştem 20 de forme cristaline de gheaţă, dar până acum au fost descoperite doar două tipuri principale de gheaţă amorfă, cunoscute sub numele de gheaţă amorfă de densitate mare şi gheaţă amorfă de densitate mică. Această descoperire ar putea avea consecinţe profunde pentru înţelegerea apei lichide şi a numeroaselor sale anomalii”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici