Designerul român Florin Dobre a primit cronici favorabile în publicaţiile Le Monde şi Le Figaro - VIDEO

Designerul român Florin Dobre, ale cărui creaţii sunt exclusiv masculine, şi-a prezentat colecţia toamnă/ iarnă 2013, "Panta Rhei", pe 18 ianuarie, la Palatul Béhague din Paris, primind cronici favorabile din partea presei de specialitate, în publicaţiile franceze Le Monde şi Le Figaro.

2296 afișări
Imaginea articolului Designerul român Florin Dobre a primit cronici favorabile în publicaţiile Le Monde şi Le Figaro - VIDEO

Designerul român Florin Dobre

Apreciate ca "nonconformiste", viziuni ale unui designer care "doreşte să iasă din tipare", creaţiile lui Florin Dobre au surprins plăcut criticii de modă prezenţi la primul lui show de la Paris Fashion Week (PFW). Surprinzătoare a fost şi decizia publicaţiei Le Monde de a trimite un jurnalist care să se alăture echipei românilor în săptămâna în care aceştia au pregătit prezentarea colecţiei, dar şi în timpul evenimentului.

Reportajul realizat în urma acestei experienţe de jurnalistul Le Monde Antonin Sabot şi publicat miercuri are titlul "Florin Dobre, designerul român care a vrut să se strecoare la Săptămâna Modei/ Florin Dobre, le créateur roumain qui voulait se faufiler à la Fashion Week" şi prezintă, pas cu pas, călătoria românului şi a echipei sale la Paris.

"Florin Dobre este, fără îndoială, singurul designer de la Fashion Week care a sosit la Paris pe aeroportul Beauvais. Acela este pentru cursele low-cost şi acolo, de obicei, autobuzele care te duc până la staţia Porte Maillot sunt arhipline. Dar, când eşti un designer român care pătrunde pentru prima dată în lumea închisă a modei pariziene, trebuie să te înveţi cu anumite inconvenienţe. Aşadar, sosirea pe un aeroport de mâna a doua este de neluat în seamă", începe articolul din Le Monde.

Sabot povesteşte în continuare demersul pe care Florin Dobre l-a făcut de-a lungul timpului pentru a reuşi să-şi prezinte creaţiile în cadrul secţiunii dedicate vestimentaţiei masculine de la celebra Săptămâna a Modei de la Paris şi cum a aflat de la organizatorii evenimentului, renumit prin caracterul lui exclusivist, că o astfel de apariţie în programul oficial ar fi imposibilă, din cauză că designerul nu întruneşte condiţiile impuse de aceştia. Mai mult, chiar şi pentru participarea la PFW în afara programului oficial taxele sunt atât de mari încât cu greu îşi permite cineva să plătească o asemenea sumă, mai spune Sabot.

"Trebuie să fi avut înainte trei prezentări de modă la Paris, să ai deschis un magazin în capitală şi să fii reprezentat de o agenţie de comunicare celebră... multe condiţii pe care Florin Dobre, deşi are succes şi meritele recunoscute în România, este departe de a le împlini", scrie jurnalistul Le Monde.

Sabot recunoaşte însă meritele designerului român, multe dintre ele de neconceput şi imposibile pentru un creator din circuitul oficial de la Paris. Potrivit jurnalistului, românul ar fi definitivat bugetul pentru participarea la prezentarea din capitala Franţei cu două săptămâni înaintea evenimentului, iar transportul manechinelor din echipă a fost decontat de sponsorul principal sub forma unui "cadou de Crăciun", după cum a mărturisit chiar designerul.

Dobre s-a bucurat şi de sprijinul Ambasadei României în Franţa, care făcut demersuri pentru a facilita participarea românului la evenimentul de modă.

"Timp de mai multe luni, Roxana Rugină (un expert în comunicare, n.r.) a coordonat operaţiunile de la Paris, a inundat email-urile şi telefoanele mobile cu mesaje, dar nu s-a întâmplat nimic. S-au întors doar câteva răspunsuri - şi acelea negative. Pentru a o ajuta pe tânără, Ambasada României la Paris a susţinut demersul printr-o scrisoare oficială. Un angajat al ambasadei, care a dorit să rămână anonim, s-a arătat ofensat de lipsa răspunsurilor: «Nu suntem o firmă oarecare de comunicare, reprezentăm totuşi o ţară». Însă lumea modei nu pare să se sinchisească de astfel de detalii şi de sensibilităţi diplomatice", mai scrie Le Monde.

Astfel, fără nicio recunoaştere oficială din partea organizatorilor PFW, Florin Dobre şi-a dus iniţiativa la bun sfârşit, pe cont propriu - "A fost dat afară pe uşă şi a intrat pe geam", scrie jurnalistul francez, care pare familiarizat cu zicalele româneşti. "Din fericire", adaugă acesta, "Ambasada României beneficiază de unul dintre cele frumoase sedii din Paris. Până la urmă, prezentarea s-a desfăşurat în inima Parisului, dar pe teritoriu românesc".

Descriind în amănunt pregătirile şi dificultăţile echipei româneşti pentru prezentarea care a avut loc pe 18 ianuarie, Sabot spune că punctul culminant al muncii românilor - prezentarea propriu-zisă - nu poate fi caracterizată decât printr-o vorbă românească: "Ce n-a văzut nici Parisul".

"Un stil excentric, departe de tot ceea ce am fi putut vedea în timpul şi în prezentările oficiale de la Săptămâna Modei de la Paris", apreciază jurnalistul francez.

"În România, moda masculină este aproape inexistentă şi am venit aici pentru a arăta unde suntem şi la ce nivel ne situăm. Suntem la început, dar aici toată lumea are şansa să arate ce poate. Iar noi vrem să demonstrăm că avem potenţial", a spus Dobre.

Aprecieri favorabile despre Florin Dobre şi colecţia prezentată de acesta la Paris au fost publicate şi ediţia tipărită a cotidianului francez Le Figaro, unde redactorul-şef al publicaţiei, Bertrand de Saint Vincent, prezent în primul rând la evenimentul de modă de la Ambasada României la Paris, a scris un articol pe care l-a numit "A fost odată în Est... prezentare de modă masculină de Florin Dobre/ Il etait une fois dans l'Est... Defile Homme Florin Dobre."

Jurnalistul a subliniat la rândul său încăpăţânarea constructivă a designerului român, remarcând totodată, ca şi colegul său de la Le Monde, maniera simplă de realizare a evenimentului, neobişnuită pentru marile case modă - cu pliante şi invitaţii oferite de voluntari, cupe de şampanie servite tuturor celor prezenţi, dar buget redus şi multă încredere în sine.

Acesta a evidenţiat în cronica sa excentricitatea colecţiei românului în a cărui prezentare modelele - în totalitate masculine - au purtat "cu naturaleţe" pantofi cu toc. Jurnalistul a mai remarcat şi "tenta bizară" a colecţiei semnate de Florin Dobre: "mânecile prea lungi, talia prea coborâtă şi pantaloni care mătură pământul".

"Nu ştii niciodată ce va urma: un model militar, un tânăr în costum în carouri, o femeie în rochie cu pene care cad în urma ei. Negrul câştigă teren, ţesătura se destramă. Un cuplu trece şi fiecare se îmbracă de parcă ar aparţine sexului opus", a scris redactorul-şef al Le Figaro.

Colecţia "Panta Rhei" prezentată de Florin Dobre la Paris surprinde însăşi esenţa degradării, este de părere designerul român. Acesta subliniază prin colecţia sa o involuţie a societăţii, trecând de la personaje frumoase, ilustrate prin ţinute aproape perfecte - simetrie impecabilă, tipar curat, ţesături naturale -, până la cele dominate de dezumanizare.

Caracterele par că se descompun încetul cu încetul prin trecerea de la texturi, materiale şi culori naturale, de bază, către materiale dure - metal, sticlă, piele, culori puternice -, toate închegate în compoziţii spectaculoase, se arată într-un comunicat.

Florin Dobre şi-a început drumul ca designer în urmă cu aproape 10 ani, după ce a renunţat la cariera sportivă. Totuşi, Florin Dobre spune că sportul face parte în continuare din viaţa lui. La puţin timp de la lansare, el a devenit o figură care a generat controverse în moda românească, dar şi un model de autodidact. A început prin a învăţa să facă tipare, să croiască şi să folosească o maşină de cusut, după care a trecut la o muncă mai laborioasă realizând haine sofisticate pentru el şi prieteni. Creaţiile lui Florin Dobre se adresează tinerilor iubitori de cultură underground, avangardişti şi adepţi ai unui stil de viaţă neconvenţional.

Designeri precum Thierry Mugler, Jean-Paul Gaultier, Yves Saint Laurent, Paco Rabanne şi Gianfranco Ferre i-au influenţat, la început stilul de lucru, urmând ca, ulterior, în creaţiile lui să se simtă inspiraţia din John John Galliano, Lanvin şi Alexander McQueen. În prezent, Florin Dobre studiază stilul designerului german Iris van Herpen, celebră pentru ineditul creaţiilor ei haute couture.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici