Disney a vândut Miramax, pentru peste 660 de milioane de dolari

Compania Walt Disney a vândut, joi, studiourile Miramax Films, pentru o sumă de peste 660 de milioane de dolari, unui grup de investiţii condus de Ronald N. Tutor şi Colony Capital, informează variety.com.

43 afișări
Imaginea articolului Disney a vândut Miramax, pentru peste 660 de milioane de dolari

Disney a vândut Miramax, pentru peste 660 de milioane de dolari

Grupul de investiţii, numit Filmyard Holdings, va plăti peste 660 de milioane de dolari pentru drepturile asupra celor circa 700 de titluri ale studiourilor, a numelui Miramax, a cărţilor scoase de companie şi a altor proiecte în dezvoltare. Tranzacţia se va finaliza între 10 septembrie şi sfârşitul acestui an.

Totodată, Disney se va ocupa, pe o perioadă de până la un an de la încheierea tranzacţiei, de distribuirea unei serii de filme Miramax care au fost deja terminate şi urmează să fie lansate pe piaţă.

Anunţul vânzării Miramax către Filmyard vine după cinci luni în care Disney a negociat cu numeroase companii în vederea încheierii unei tranzacţii. Printre ceilalţi potenţiali cumpărători s-au numărat cofondatorii Miramax, Bob şi Harvey Weinstein, cărora Disney le-a plătit, în 1993, 700 de milioane de dolari pentru studiouri, cumpărate împreună cu arhiva de circa 700 de filme.

Grupul de investitori condus de Ronald N. Tutor include fondul de investiţii Colony Capital, care a acţionat sub îndrumarea lui Richard D. Nanula, fost Chief Financial Officer la Disney, ce s-a alăturat Colony în urmă cu doi ani.

Grupul a beneficiat de exclusivitate în negocierile pentru achiziţia Miramax, după ce un grup condus de fraţii Weinstein şi principalul lor susţinător financiar, Ron Burkle, a făcut o ofertă finală de doar 565 milioane de dolari, care nu a fost acceptată de Disney.

Fraţii Weinstein mai deţin încă drepturile asupra unor continuări şi remake-uri ale unor titluri marca Miramax, dar deocamdată nu se ştie cum vor fi afectate aceste înţelegeri de tranzacţia anunţată joi.

La începutul săptămânii, presa de specialitate anunţa că grupul de investiţii condus de Ronald N. Tutor trebuia să plătească, până miercuri, o sumă nerambursabilă de 40 de milioane de dolari pentru a putea achiziţiona studiourile Miramax de la compania Walt Disney - acesta fiind, probabil, un test de verificare a abilităţii trustului de a încheia afacerea. Nu se ştie dacă grupul a depus până la urmă acea garanţie, dar joi, surse apropiate afacerii spuneau că Disney este încrezătoare în capacitatea Filmyard de a încheia tranzacţia.

"Deşi suntem mândri de realizările Miramax, strategia noastră actuală pentru studiourile Walt Disney este de a dezvolta filme foarte bune sub brandurile Disney, Pixar şi Marvel", a declarat Robert Iger, preşedinte şi CEO Disney. "Suntem încântaţi că am găsit o casă pentru brandul Miramax şi pentru foarte apreciata arhivă Miramax", a mai spus acesta.

Miramax, o companie de film independent, a produs lungmetraje precum "Pulp Fiction", "Shakespeare in Love", "Nu există ţară pentru bătrâni", francizele "Scream" şi "Joaca de-a spionii/ Spy Kids".

"Sunt încântat şi onorat să achiziţionez arhiva Miramax", a spus Ronald N. Tutor, care este CEO al Tutor Perini Corporation. "În numele partenerilor mei, Tom Barrack şi Colony Capital, mă declar nerăbdător să împart acest conţinut de înaltă calitate cu lumea, în orice tip de media, mulţi ani de acum înainte", a adăugat acesta.

Disney a început să reducă operaţiunile unităţii Miramax anul trecut, închizând definitiv biroul în octombrie 2009. Apoi a scos la vânzare divizia împreună cu un portofoliu de 700 de filme, indicând ca preţ valoarea de 700 de milioane de dolari.

Analiştii estimează că arhiva Miramax generează mai mult de 300 de milioane de dolari din vânzările de DVD-uri şi difuzări la televiziune, deşi Disney nu a confirmat aceste cifre.

Filmele produse de Miramax au avut circa 200 de nominalizări la Oscar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici