Domino cu bere şi tequila, la Barmaniada 2011, în Capitală - GALERIE FOTO

Un record naţional a fost înregistrat la competiţia Barmaniada, etapa de bere, desfăşurată marţi seară în Capitală, prin răsturnarea a 500 de shoturi de tequila în tot atâtea pahare de bere, printr-un efect de domino spectaculos.

518 afișări
Imaginea articolului Domino cu bere şi tequila, la Barmaniada 2011, în Capitală - GALERIE FOTO

Domino cu bere şi tequila, la Barmaniada 2011, în Capitală (Imagine: Mihnea Ratte)

Etapa de bere a competiţiei Barmaniada 2011, care a debutat la sfârşitul lunii iulie, a avut loc marţi seară, în Tonka Soul Cafe din Bucureşti.

În deschiderea evenimentului, organizatorii au reuşit să realizeze recordul propus, oferind participanţilor la eveniment un moment inedit, când cele 500 de shot-uri de tequila s-au răsturnat în paharele de bere, cu efect de domino, în aplauzele celor prezenţi. Aceştia s-au putut bucura apoi toată seara şi de băuturile astfel preparate, în număr atât de mare.

Domino cu bere şi tequila, la Barmaniada 2011, în Capitală (Imagine: Mihnea Ratte)

Etapa de bere a fost introdusă anul acesta în premieră la Barmaniada, competiţie aflată la cea de-a treia ediţie, organizatorii propunându-şi să crească nivelul de educaţie a barmanilor în ceea ce priveşte acest domeniu. Scopul Barmaniadei este, mai mult decât concursul în sine, pregătirea barmanilor ca specialişti compleţi, ştiind să servească perfect acest produs şi cunoscând cultura berii.

Astfel, cei opt barmani concurenţi de marţi seară au fost supuşi, în cadrul acestei etape, unui număr de trei probe: preparararea şi servirea corectă a unei comenzi - două beri la draft, două beri la sticlă şi un cocktail reţetă proprie pe bază de bere - într-un interval de şapte minute, un set de cinci întrebări despre bere la care trebuia să răspundă într-un interval de trei minute şi speed opening - să deschidă şase sticle de bere într-un timp cât mai scurt.

Domino cu bere şi tequila, la Barmaniada 2011, în Capitală (Imagine: Mihnea Ratte)

Întrebările au trecut prin istoria berii (Unde s-a descoperit prima oară berea? Răspuns: Mesopotamia şi China, Cine a avut o importantă contribuţie la îmbunătăţirea drojdiei folosite pentru fabricarea berii? R: Louis Pasteur), producţia berii (De ce ingrediente avem nevoie pentru a produce bere acasă? Răspuns: apă, grâne încolţite, malţ, drojdie, hamei), evenimente importante (Care este cel mai mare festival al berii din lume? Răspuns: Oktoberfest, în regiunea Bavaria din Germania), aspecte ale servirii berii (La ce temperatură trebuie ţinute butoaiele de bere într-un pub? Răspuns: 2 - 3 grade Celsius, Care este temperatura optimă de servire a berii? Răspuns: 4 grade Celsius).

Au mai fost şi întrebări amuzante precum: În ce ţară berea este considerată suc? Răspuns: Rusia şi Din ce ingredient principal se face berea în China? Răspuns: Orez.

Printre cele mai creative cocktailuri pe bază de bere pregătite de concurenţi au fost reţete cu ciuperci şi pătrunjel flambate în rom, alături de bere (băutura astfel pregătită, de Călin Ioanciu, a fost servită într-o halbă învelită în ziar), bitter de ierburi, lichior de pepene galben, lămâi verzi şi bere (prezentată de Andrei Tudosie) şi lămâi verzi, zahăr, busuioc, suc de mere, votcă cu aroma de mere şi bere, (prezentată de Dan Ursan, câştigătorul premiului pentru cel mai bun cocktail).

Ca şi la etapa precedentă a Barmaniadei 2011, cea de speed service, ce a presupus prepararea de cocktailuri într-un timp cât mai scurt, concurenţii clujeni au fost la înălţime, adjudecându-şi cinci premii.

Domino cu bere şi tequila, la Barmaniada 2011, în Capitală (Imagine: Mihnea Ratte)

Pe locul I s-a clasat însă un barman din Bucureşti - Adrian Tudosie (locul al II-lea la etapa de speed service), care a câştigat premiul de 400 de euro. Locul al II-lea a fost ocupat de Marian Porumb din Cluj-Napoca (primul loc la speed service), câştigând premiul de 250 de euro, iar locul al III-lea, de clujeanul Călin Ioanciu, recompensat la rândul său cu premiul de 150 de euro.

Câştigătorii celor patru premii speciale la etapa de bere, pentru că au excelat la câte o probă, sunt: Dan Ursan (locul al III-lea la speed service), pentru cel mai bun cocktail de bere, Lucian Dobra, pentru cea mai bună servire, Călin Ioancin, pentru cele mai bune cunoştinţe în domeniu, toţi trei din Cluj-Napoca, şi Costel Ioan din Bucureşti, care a fost cel mai rapid la deschiderea celor şase sticle de bere, reuşind să facă acest lucru în 3,3 secunde.

Juriul la etapa de bere a fost prezidat de Joachim Reuling, maestru berar din Germania şi membru în juriul World Beer Cup. Din juriu, au mai făcut parte Gabi Cuţoc, Alin Lupulescu, redactorul-şef al Beerocracy, prima revistă dedicată berii din România, Mihai Luca, barman profesionist Barmania şi câştigatorul primului concurs de mixologie a cocktailurilor cu bere din România, Bogdan Gheorghiu, unul dintre cei mai buni manageri de bar din România, Mihai Tarcea, manager al unuia dintre cele mai îndrăgite baruri din Cluj-Napoca, şi Sergiu Biriş - "Barmanul Anului 2010".

Etapa de bere a fost doar una din cele şase probe ale Barmaniadei din acest an. Concurentul cu cele mai multe puncte acumulate de-a lungul tuturor probelor de concurs va fi desemnat "Barmanul Anului 2011 în România", premiul acordat constând în suma de 1.000 de euro şi o croazieră pentru două persoane.

Domino cu bere şi tequila, la Barmaniada 2011, în Capitală (Imagine: Mihnea Ratte)

Cele şase etape ale competiţiei sunt: Speed Service - 26 iulie, Bere - 30 august, Barista - 27 septembrie, Mixologie - 25 octombrie, Sommelier - 22 noiembrie, Working Flair & Exhibition - 13 decembrie.

Aflată la cea de-a treia ediţie, Barmaniada este organizată de Barmania şi Tonka Soul Cafe. Deţinătorii titlului de "Barmanul Anului" la ediţiile precedente sunt: Marjan Kukuneshoski (Make) în 2009 şi Sergiu Biriş în 2010.

Barmania este o companie ce oferă suport pentru specializarea barmanilor şi are ca scop principal creşterea nivelului profesional şi de cunostinţe al barmanilor din România. Barmania oferă servicii de training, consultanţă, catering pentru evenimente şi spectacole. Potrivit reprezentanţilor Barmania, cei care se remarcă în cadrul Barmaniadei câştigă şi recunoaştere în rândul managerilor de bar, dar cei mai mulţi nu rămân la servirea în localuri, ci sunt solicitaţi pentru evenimente speciale şi ajung la competiţiile internaţionale.

Barmaniada este cea mai complexă competiţie anuală de bartending din România. Obiectivul ei este să dezvolte nivelul de profesionalism din spatele barului şi să creeze o comunitate de barmani care să interacţioneze şi să facă schimb de experienţă, punând din ce în ce mai mult accent pe evoluţie în meseria lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici