Două treimi din speciile native din Antarctica sunt în pericol de dispariţie - studiu

  • Două treimi din speciile native din Antarctica, inclusiv pinguinul împărat, sunt ameninţate cu dispariţia sau cu declinul major al populaţiei până în 2100, în condiţiile actuale de încălzire globală, potrivit unei noi cercetări care subliniază priorităţile pentru protejarea biodiversităţii continentului.
  • Studiul, o colaborare internaţională între oameni de ştiinţă, specialişti în conservare şi factori de decizie politică de la 28 de instituţii din 12 ţări, a identificat pinguinii împăraţi ca fiind specia antarctică cu cel mai mare risc de dispariţie, urmată de alte păsări marine şi de nematodele din solul uscat.
231 afișări
Imaginea articolului Două treimi din speciile native din Antarctica sunt în pericol de dispariţie - studiu

Două treimi din speciile native din Antarctica sunt în pericol de dispariţie - studiu

„Se preconizează că până la 80% din coloniile de pinguini împărat vor fi cvasi-extinse până în 2100 [declin al populaţiei de peste 90%] în cazul în care se menţine creşterea obişnuită a emisiilor de gaze cu efect de seră", a constatat studiul.
 
Publicată în revista Plos Biology, cercetarea a constatat, de asemenea, că punerea în aplicare în paralel a 10 strategii cheie de gestionare a ameninţărilor, care ar costa aproximativ 23 de milioane de dolari pe an, ar putea aduce beneficii pentru până la 84% din organismele din Antarctica.
 
Influenţarea politicii globale pentru a limita în mod eficient încălzirea globală a fost identificată ca fiind strategia de conservare cu cele mai multe beneficii, potrivit The Guardian.
 
Există multiple ameninţări care afectează speciile din Antarctica, în ciuda faptului că ne gândim la ea ca la o zonă sălbatică îndepărtată şi virgină", a declarat autorul principal al studiului, Dr. Jasmine Lee, de la British Antarctic Survey. „Cea mai mare ameninţare nu vine din interior".
 
Lee, care a întreprins cercetarea ca parte a unui doctorat la Universitatea din Queensland, a adăugat că coautorii studiului au recunoscut că o acţiune globală privind clima este mai puţin fezabilă la nivel local decât acţiuni precum gestionarea speciilor alogene de pe continent.
 
Potrivit lui Lee, odată cu creşterea activităţii umane în Antarctica, atât în domeniul cercetării, cât şi în cel al turismului, creşte riscul introducerii de specii exotice.
 
Dr. Aleks Terauds, de la Australian Antarctic Division şi coautor al studiului, a declarat că cercetarea a evidenţiat faptul că "biodiversitatea este supusă unei presiuni considerabile în Antarctica".
 
„Antarctica este foarte bine protejată prin tratatul Antarcticii şi prin protocolul [privind protecţia mediului]", a declarat Terauds. „Dar caracterul unic al continentului, valorile sale sălbatice şi biodiversitatea incredibilă înseamnă că încă mai căutăm lucruri pe care le putem face pentru a încerca să ne asigurăm că lucrurile sunt afectate cât mai puţin posibil".
 
Reducerea la minimum a efectelor activităţilor umane asupra Antarcticii a fost identificată ca fiind cea mai eficientă strategie de gestionare din punct de vedere al costurilor.
 
Putem educa mai bine companiile noastre turistice cu privire la zonele pe care ar trebui să le evite în ceea ce priveşte unele dintre aceste specii care sunt ameninţate; putem educa turiştii înşişi", a spus Terauds.
 
Alte căi includ reducerea amprentei ecologice a navelor de transport şi a aeronavelor, precum şi a proiectelor de infrastructură şi protejarea vegetaţiei împotriva călcării şi a altor daune fizice.
 
Chiar dacă încălzirea globală nu poate fi atenuată, toate strategiile regionale combinate ar fi în beneficiul a aproximativ 54% din speciile din Antarctica, a constatat lucrarea.
 
De asemenea, studiul a evidenţiat efectele crizei climatice asupra unor păsări marine emblematice precum pinguinii împărat şi pinguinii Adélie. „Pinguinul împărat se bazează pe gheaţă pentru reproducere", a spus Lee. „Dacă îşi pierde habitatul de reproducere adecvat ... acest lucru poate duce la prăbuşiri [ale populaţiei] în timp".
 
Specii mai puţin cunoscute, cum ar fi Scottnema lindsayae, un tip de vierme rotund, sunt deja în declin. „Este un specialist al Antarcticii şi supravieţuieşte în soluri destul de sărate şi uscate. Pe măsură ce gheaţa începe să se topească şi se încălzeşte... solurile devin mai umede şi mai puţin sărate", a declarat Lee.
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici