Edward Lorenz, părintele teoriei haosului, a murit

Cercetătorul american Edward Lorenz, considerat părintele teoriei haosului şi a efectului fluturelui, a murit, miercuri, la vârsta de 90 de ani, a anunţat Institutul de tehnologie din Massachusetts (MIT), unde acesta a fost profesor.

922 afișări
Imaginea articolului Edward Lorenz, părintele teoriei haosului, a murit

Edward Lorenz, părintele teoriei haosului, a murit (Imagine: www.wikipedia.org)

Lorenz, specializat în meteorologie, a murit în locuinţa sa din Cambridge, Massachusetts. El suferea de cancer.

Lucrând ca meteorolog la MIT, Lorenz a descoperit, în 1963, faptul că se poate obţine un comportament haotic doar cu trei variabile, demonstrând astfel că o dinamică foarte complexă poate apărea într-un sistem foarte simplu din punct de vedere formal, idee intuită în secolul al 19-lea de matematicianul francez Henri Poincaré.

Astfel, slabele diferenţe în dinamica atmosferei pot declanşa efecte uriaşe, adesea nebănuite.

Aceste observaţii au condus la formularea a ceea ce se numeşte efectul fluturelui, termen prezentat într-un studiu din 1972, intitulat "Previzibilitatea: poate bătaia din aripi a unui fluture din Brazilia să declanşeze o tornadă în Texas?".

Descoperirile lui Lorenz au marcat începutul unui nou câmp de cercetare, care a avut un mare impact, nu numai asupra matematicilor, ci, virtual, asupra tuturor specialităţilor, de la biologie, la fizică şi ştiinţe sociale.

În meteorologie, teoria sa conduce la concluzia potrivit căreia este fundamental imposibil să prevezi vremea pe o perioadă mai mare de două-trei săptămâni, cu un grad rezonabil de precizie.

Cercetătorii din lumea întreagă spun că secolul al 20-lea rămâne în istorie pentru trei teorii ştiinţifice: a relativităţii, a mecanicii cuantice şi a haosului.

Născut în 1917, în West Hartford, Connecticut, Lorenz a urmat cursurile facultăţii de matematică din cadrul Universităţii Harvard şi şi-a dat doctoratul în meteorologie la MIT, în 1948.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici