Eurovision 2011: România intră în a doua semifinală

Reprezentanţii României vor concura în a doua semifinală a concursului Eurovision 2011, alături de Bulgaria şi Irlanda, după tragerea la sorţi care a avut loc la Düsseldorf, luni seară, informează site-ul oficial al concursului.

190 afișări
Imaginea articolului Eurovision 2011: România intră în a doua semifinală

Eurovision 2011: România intră în a doua semifinală (Imagine: TVR)

Concursul Eurovision are loc la Düsseldorf pe 10, 12 şi 14 mai. Pentru marele premiu al concursului se vor lupta artişti din 38 de ţări.

Trupa Hotel FM, care a câştigat selecţia naţională a competiţiei, va concura în a doua jumătate a celei de-a doua semifinale, alături de artişti din Belarus, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Macedonia, Irlanda, Israel, Letonia şi Slovenia.

În prima jumătate a celei de-a doua semifinale vor concura Austria, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Cipru, Moldova, Slovacia, Suedia, Olanda şi Ucraina.

În prima semifinală, vor concura Albania, Armenia, Finlanda, Georgia, Norvegia, Polonia, Rusia, Serbia, Elveţia, Turcia (prima jumătate), Azerbaidjan, Croaţia, Grecia, Ungaria, Islanda, Lituania, Malta, Portugalia şi San Marino (a doua jumătate).

Următoarea tragere la sorţi, care va decide ordinea intrării artiştilor în concurs, va avea loc în martie.

Trupa Hotel FM a obţinut, în urma finalei naţionale, un total de 22 de puncte - 12 de la juriu şi 10 de la public.

Hotel FM este formată din David Bryan (voce), Gabriel Băruţa (pian & backing vocals) şi Alex Szus (tobe).

Melodia ce ne va reprezenta la Dusseldorf a fost aleasă în urma punctajului oferit de juriul de specialitate (50%) şi de voturile telespectatorilor (50%). Dintre cei 11 membri ai juriului, alături de români, au făcut parte cântăreaţa irlandeză Niamh Kavanagh, interpreta malteză Chiara Siracusa şi jurnalistul belgian Olivier Vanhoutte.

Aceasta a fost pentru prima dată în istoria Eurovision când selecţia naţională - transmisă în direct pe TVR 1 şi TVR Internaţional - s-a desfăşurat în noaptea de Revelion.

Ediţia de anul acesta a concursului Eurovision se va desfăşura în Germania, după ce Lena a câştigat competiţia de anul trecut, cu piesa "Satellite". În 2010, Paula Seling şi Ovi, reprezentanţii României la Eurovision, s-au clasat pe locul al treilea în celebrul concurs.

Eurovision a devenit faimos, de-a lungul anilor, pentru muzica uneori de o calitate îndoielnică, recitaluri bizare şi voturi despre care nu o dată s-a spus că se dau pe criterii politice. Este uimitor cât de multe ţări au acordat cele mai mari note vecinilor, ediţie de ediţie. Cu toate acestea, Eurovision îşi are fanii înfocaţi. Câştigătorul concursului se bucură de atenţie şi prestigiu, iar de-a lungul timpului, printre aceştia s-au numărat şi nume care au făcut legendă în muzică - ca Abba şi Celine Dion.

La concurs participă ţările membre ale European Broadcasting Union (EBU), o organizaţie înfiinţată în 1950 de 23 de reprezentanţi ai televiziunilor europene, într-o conferinţă care a avut loc la Devon. În prezent, însă, în EBU sunt aceptate şi ţări non-europene, astfel explicându-se participarea unor ţări ca Maroc sau Israel.

EBU a venit cu ideea concursului Eurovision în 1955. Era un proiect extrem de ambiţios pentru acele timpuri - televiziunea prin satelit nu fusese încă inventată, iar Europa nu mai avusese niciun astfel de eveniment care să-i reunească ţările. Cu toate acestea, a fost un succes, prima ediţie având loc în Elveţia, în 1956. Doar şapte ţări au participat în primul an - Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Elveţia şi Luxemburg. Însă concursul a fost urmărit de patru milioane de telespectatori din cele şapte ţări - o cifră record pentru acea vreme.

Concursul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici