"Fata afgană", care a apărut pe coperta revistei National Geographic în 1985, a fost deportată din Pakistan

"Fata afgană", fotografiată de Steve McCurry în 1985, pentru coperta revistei National Geographic, a fost expulzată din Pakistan, după ce a fost condamnată pentru deţinere de acte de identitate false, relatează BBC.

3299 afișări
Imaginea articolului "Fata afgană", care a apărut pe coperta revistei National Geographic în 1985, a fost deportată din Pakistan

"Fata afgană", care a apărut pe coperta revistei National Geographic în 1985, a fost deportată din Pakistan

"Fata afgană cu ochii verzi" din fotografia lui Steve McCurry este Sharbat Gula, faimoasă pentru ochii săi verzi tulburători, fata care a fugit din Afganistan pe timpul ocupaţiei sovietice, când era copil.

"Fata afgană", al cărei chip a fost imortalizat pe coperta revistei National Geographic în anul 1985, a fost arestată în Pakistan în luna octombrie, sub acuzaţia că trăieşte în ţară în mod ilegal, cu presupuse documente false.

Gula a fost arestată de Agenţia Federală de Investigaţii din Pakistan, din locuinţa ei, în oraşul pakistanez Peshawar.

Arshad Yusufzai, un jurnalist din Peshawar, apropiat al femeii a declarat atunci: "Unii experţi spun că Gula ar putea să nu fie pedepsită, în timp ce alţii spun că o aştepată între 7 şi 12 ani de închisoare".

Gula a fost apoi reţinută şi investigată de poliţie, potrivit lui Yusufzai.

După ce a fost condamnată pentru deţinere de acte de identitate false, a executat o pedeapsă cu închisoarea de cinsprezece zile în spital, unde a fost tratată pentru hepatita C.

După ce a fost arestată în Peshawar, în apropierea graniţei, pe 23 octombrie, Sharbat Gula şi-a recunoscut vina pentru toate acuzaţiile şi a fost amendată cu 110,000 de rupii (echivalentul a 1,100 dolari). Ar fi putut fi condamnată pentru muţi ani la închisoare.

Sharbat şi cei patru copii ai săi au fost apoi predaţi la frontieră. Mai târziu, ea s-a întâlnit cu preşedintele Ashraf Ghani în Kabul.

Pakistanul a început să deporteze refugiaţii care trăiesc în ţară, pe fondul deteriorării rapide a relaţiilor cu Afganistan şi India.

Sharbat Gula avea doar 12 ani când a fost fotografiată de Steve McCurry, într-o tabără de refugiaţi din Pakistan, în luna decembrie a anului 1984. Fotografia răscolitoare a fetei a devenit un simbol internaţional al refugiaţilor din regiune.

Alături de milioane de alţi afgani, Shabat Gula s-a refugiat în ţările vecine, Pakistan şi Iran.

Chipul ei este unul dintre cele mai recognoscibile ale secolului 20.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici