Festival al filmului de groază, într-un cimitir din Mexic

Lungmetrajul "Ceilalţi" cu Nicole Kidman, în regia lui Alejandro Amenabar, deschide prima ediţie a Festivalului filmului de groază organizat într-un cimitir din Tlalpan, Mexico, eveniment care coincide cu Ziua morţilor, transmite AFP.

16 afișări
Imaginea articolului Festival al filmului de groază, într-un cimitir din Mexic

Festival al filmului de groază, într-un cimitir din Mexic

Ecranul pe care sunt proiectate filmele este instalat pe unul dintre zidurile crematoriului, iar spectatorii se pot aşeza pe scaunele plasate pe alei, între morminte şi cavouri de familie.

Nici noaptea, nici frigul, nici ţipetele şi nici suspansul filmelor nu descurajează publicul compus din familii cu copii, adolescenţi şi persoane în vârstă.

Mexicanii au o relaţie specială cu moartea. În fiecare an, ei vin în cimitire cu ofrande, hrană şi haine care ar fi pe gustul defuncţilor. Câteodată, ei cântă şi dansează.

"Sincretismul culturilor precolumbiene şi spaniole ne place. Nu râdem de moarte, aceasta fiind mai degrabă o formă de lipsă de respect. Într-un fel ne testăm teama", a explicat Hector Illanes, coordonatorul festivalului.

Înainte de a anunţa că acest festival are loc în cimitir, "am cerut permisiunea familiilor, iar acestora li s-a părut o idee simpatică", a precizat Hector Illanes.

Potrivit antropologului şi scriitorului Claudio Lonmitz, "ideea că există o particularitate mexicană în moarte este relativ nouă. Tentativele, inclusiv ale Bisericii, de a elimina aceste tradiţii au eşuat în mod lamentabil în Mexic, dar au reuşit în restul Americii llatine", mai ales în America centrală, care împărtăşeşte aceleaşi culturi precolumbiene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici