Filmul "The White Ribbon", de Michael Haneke, propunerea Germaniei la Oscar 2010

"Das weiße Band/ The White Ribbon", de Michael Haneke, câştigătorul premiului Palme d'Or la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Cannes, este propunerea Germaniei la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină" a premiilor Oscar 2010.

50 afișări
Imaginea articolului Filmul "The White Ribbon", de Michael Haneke, propunerea Germaniei la Oscar 2010

Filmul "The White Ribbon", de Michael Haneke, propunerea Germaniei la Oscar 2010 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acţiunea din "The White Ribbon" se petrece într-un mic oraş, cu puţin timp înainte de începerea Primului Război Mondial. Realizat în alb-negru, "The White Ribbon" marchează întoarcerea lui Haneke la limba germană, după ce, timp de zece ani, a realizat filme de succes în limba franceză.

O nominalizare la prestigioasele premii ale Academiei Americane de Film ar fi o premieră pentru regizorul care se înscrie în seria autorilor de film europeni respectaţi, dar care nu este foarte cunoscut în Statele Unite. Distribuitorul filmului în Statele Unite este Sony Classics, care, cel mai probabil, va lansa filmul pe marile ecrane nord-americane în februarie 2010. Obligatoriu, filmul trebuie să fie văzut în cinematografe, înainte de Crăciun, de cei care sunt responsabili de nominalizările la prestigioasele premii Oscar.

O nominalizare la Oscar ar fi, de asemenea, o premieră şi pentru producătorul german X Filme Creative Pool, care a realizat pelicule precum "Aleargă, Lola, aleargă!" (1998) şi "Good bye, Lenin" (2003).

"The White Ribbon" este realizat în coproducţie de casa germană cu Films du Losange (Franţa), Wega Film (Austria) şi Lucky Red (Italia).

O asemenea producţie paneuropeană nu este un lucru neobişnuit pentru Haneke, dar a fost un punct slab în celelalte campanii pentru o nominalizare la Oscar. Pelicula "Ascuns/ Cache" (2006), care a obţinut Premiul Juriului la Cannes, a fost refuzată de Academia de film americană deoarece, deşi era propunerea Austriei, filmul era jucat mai mult în franceză. De atunci, însă, Academia a renunţat la câteva dintre regulile sale mai stricte, fiind deschisă şi la producţii în mai multe limbi.

Propunerea României la Oscar 2010, la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină", este "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu. Pelicula, care spune povestea poliţistului Cristi (Dragoş Bucur), care, în timpul unei anchete ajunge să nu mai creadă în meseria sa, a primit, anul acesta, două premii la secţiunea Un Certain Regard de la Cannes - premiul juriului şi premiul presei de specialitate, FIPRESCI.

Academia de film americană va face publice numele peliculelor nominalizate la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină" pe 2 februarie, iar gala de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 7 martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici