Frank Pierson, scenaristul filmului "După-amiază de câine", a murit

Frank Pierson, recompensat cu premiul Oscar pentru scenariul filmului "După-amiază de câine/ Dog Day Afternoon" (1975), a murit luni, la vârsta de 87 de ani, a anunţat agentul de presă al cineastului american.

176 afișări
Imaginea articolului Frank Pierson, scenaristul filmului "După-amiază de câine", a murit

Frank Pierson

Frank Pierson a murit din cauze naturale, la Cedars-Sinai Medical Center din Los Angeles, au precizat reprezentanţii Sindicatului scenariştilor americani (Writers Guild of America), o asociaţie pe care Pierson a condus-o în trecut în calitate de preşedinte.

Pierson a scris de curând scenarii pentru episoade din serialul "Soţia perfectă/ The Good Wife", dar şi pentru un episod al mult apreciatului serial de televiziune "Mad Men - Nebunii de pe Madison Avenue", ce a fost difuzat la începutul acestui an. Pe parcursul carierei sale prestigioase, Frank Pierson a scris peste 20 de scenarii de lungmetraje.

Pierson a rămas însă cunoscut în istoria cinematografiei şi în memoria cinefililor pentru scenariul filmului "După-amiază de câine/ Dog Day Afternoon", în care Al Pacino interpretează rolul unui bărbat care decide să jefuiască o bancă pentru a plăti operaţia de schimbare de sex a iubitului său şi care devine un erou pentru mulţimea din afara băncii, în timpul negocierilor cu poliţia newyorkeză.

Frank Pierson este şi regizorul filmului "A Star Is Born" din 1976, în care rolul principal a fost jucat de Barbra Streisand, şi al altor câteva filme pentru televiziune. Pe lângă Oscarul primit pentru scenariul filmului "După-amiază de câine", Frank Pierson a mai fost nominalizat la premiile Oscar de alte două ori, pentru scenariile filmelor "Cat Ballou" (1965) şi "Luke, mână rece/ Cool Hand Luke" (1967).

Frank Pierson, care s-a născut în localitatea Chappaqua din statul New York, a lucrat în publicitate înainte de a-şi vinde primul scenariu, iar după această reuşită a decis să îşi schimbe cariera şi să devină scenarist.

A fost căsătorit cu Helene Pierson şi avea doi copii - Michael şi Eve - şi cinci nepoţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici