Franny din "Dădaca", la 55 de ani: Actriţa care a supravieţuit cancerului şi unui viol, protagonista unui serial inspirat din viaţa ei - FOTO, VIDEO

Cunoscută în special pentru rolul iubitei dădace Franny Fine, pe care l-a interpretat în anii '90, Fran Drescher este, la 55 de ani, supravieţuitoarea unui viol şi a unui cancer uterin, fondatoarea unei organizaţii de detectare din timp şi prevenţie a cancerului, precum şi protagonista unui serial de comedie al cărui scenariu este inspirat din viaţa ei.

53329 afișări
Imaginea articolului Franny din "Dădaca", la 55 de ani: Actriţa care a supravieţuit cancerului şi unui viol, protagonista unui serial inspirat din viaţa ei - FOTO, VIDEO

Fran Drescher

"Happily Divorced", lansat în 2011 şi difuzat de televiziunea americană TV Land, urmăreşte viaţa florăresei Fran Lovett, interpretată de Drescher, a cărei viaţă se schimbă total când Peter, cel cu care a fost căsătorită timp de 18 ani, îi mărturiseşte că este homosexual. Cei doi divorţează, dar situaţia financiară îi forţează să continue să trăiască împreună. Sitcomul se concentrează pe încercările lui Fran şi Peter de a se acomoda cu noile condiţii ale relaţiei lor şi de a se întoarce, în acelaşi timp, la vieţile de burlac şi burlăciţă.

Scenariul serialului este bazat pe propria experienţă de viaţă a actriţei şi a fostului ei soţ, Marc Peter Jacobson, cei doi fiind responsabili şi pentru crearea poveştii serialului "Dădaca". Drescher şi Jacobson au format un cuplu încă din timpul liceului şi au fost căsătoriţi timp de 20 de ani înainte ca Peter să îi mărturisească lui Fran că este gay, în urma unei călătorii pe care a făcut-o cu scopul de a se descoperi pe sine, potrivit unui interviu acordat Huffington Post.

Drept consecinţă, presa a încercat să exploateze această turnură a vieţii personale a actriţei, dar Fran a rămas alături de Peter, continuând să fie prieteni şi făcând faţă cu eleganţă expunerii mediatice care a urmat. Cei doi au divorţat în 1999.

Viaţa lor împreună a fost marcată de un episod nefericit în 1985, când doi hoţi înarmaţi au spart apartamentul din Los Angeles al lui Drescher şi Jacobson. În timp ce unul dintre ei a răvăşit locuinţa, celălalt a violat-o pe Fran şi pe prietena acesteia. Soţul actriţei a fost şi el atacat, legat şi forţat să asiste la agresarea ei. În cartea "Cancer Schmancer", Drescher scrie: "Întreaga mea viaţă a constat în transformarea experienţelor negative în unele pozitive".

Fostul soţ a fost alături de Fran şi după ce ei s-au despărţit, când aceasta a aflat că are cancer uterin, în 2000. Ulterior, actriţa fusese diagnosticată şi tratată greşit pentru o condiţie perimenopauzală pe care nu o avea, după cum povesteşte ea însăşi pe site-ul asociaţiei fondate de ea, www.cancerschmancer.org:

"Doctorii îmi spuseseră că experimentam simptome din cauza unei lungi liste de motive - eram prea tânără, prea slabă, sau chiar mâncam prea mult spanac! (...) În sfârşit, după o biopsie endometrială, cea mai mare temere mi-a fost confirmată: aveam cancer. A fost nevoie de doi ani şi opt doctori ca să aflu în sfârşit că aveam cancer ginecologic."

Drescher şi-a detaliat povestea supravieţuirii în faţa bolii în cartea "Cancer Schmancer", scrisă în 2002 şi devenită un best-seller New York Times. După turneul de promovare a cărţii, Fran spune că şi-a dat seama de necesitatea începerii unei "misiuni de îmbunătăţire a îngrijirii sănătăţii în America". Astfel, a pus bazele Mişcării Cancer Schmancer şi a Fundaţiei cu acelaşi nume, pentru "a transforma femeile din pacienţi în consumatori medicali şi a schimba prioritatea acestui popor de la căutarea unui remediu pentru cancer către prevenţia şi detectarea din timp" a bolii, după cum afirmă pe site-ul fundaţiei.


În cei 13 ani pe care îi împlineşte de la combaterea cancerului uterin, Fran s-a implicat în activitatea fundaţiei de detectare şi prevenţie a cancerului, în susţinerea drepturilor comunităţii LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender), şi recent în revenirea în televiziune.

În septembrie 2008, Drescher, democrată declarată, a fost numită diplomat al Statelor Unite de administraţia George W. Bush. Titlul ei oficial este Reprezentant al Diplomaţiei Publice pentru Problemele de Sănătate ale Femeilor, potrivit site-ului oficial al actriţei, www.frandrescher.com. Activitatea ei include colaborarea cu organizaţii de sănătate din toată lumea pentru a creşte atenţia asupra problemelor de sănătate ale femeilor, asupa detecţiei cancerului şi asupra necesităţii de susţinere a pacientelor.

Primele ei călătorii au inclus opriri în România, Ungaria, Kosovo şi Polonia, iar activitatea sa în sănătate a fost recunoscută prin multiple premii în Statele Unite ale Americii.

Pe plan personal, după ce s-a despărţit de soţul ei, în 1999, Fran a început o relaţie cu un bărbat mai tânăr cu 16 ani, dar în prezent nu are nicio relaţie oficială.

Într-un interviu recent acordat Access Hollywood, Drescher a mărturisit că îi place să flirteze prin sms-uri, chiar şi cu tentă sexuală ("sexting"). "Dar fără fotografii!", a precizat ea.

Actriţa de 55 de ani, care a slăbit aproximativ şapte kilograme în 2012 după ce a trecut la un regim alimentar vegan, a povestit, arătându-se foarte amuzată, un episod dintr-o vacanţă în care a flirtat prin mesaje pe telefon cu un membru al staff-ului.

"Bucătarul de la hotelul în care stăteam mi se părea atât de sexy şi a început să [flirteze prin telefon] (sexting), dar a trimis şi o fotografie şi a spus: 'Acum e rândul tău', iar eu am spus 'O nu! Eu sunt o celebritate, nici măcar nu te cunosc!', a povestit ea râzând.

"Sunt populară şi bărbaţii mă plac", a adăugat ea. "Ei cred că sunt adorabilă şi sexy, mi se spune că sunt sexy de multe ori."

Francine Joy Drescher s-a născut în septembrie 1957 în Flushing, Queens, New York, zonă care stă şi la originea lui Fran Fine, din serialul "Dădaca". Prima ei apariţie a fost în filmul "Saturday Night Fever", în 1977, alături de John Travolta. A continuat să interpreteze roluri mici, până i-a venit ideea pentru "The Nanny/ Dădaca". Serialul, care a început să fie difuzat în 1993, a devenit un real succes, aşa cum a devenit şi personajul principal, căreia Drescher, pe atunci în vârstă de 35 de ani, i-a împrumutat din caracterisiticile ei inconfundabile: râsul zgomotos şi molipsitor, zâmbetul larg şi vocea nazală.

Fran a primit două premii Emmy şi două nominalizări la Globurile de Aur pentru rolul din "Dădaca", show pe care l-a creat, scris, regizat şi produs.

Au urmat roluri în "The Beautician and The Beast" (1997) şi "Picking Up the Pieces" (2000), unde a jucat alături de Woody Allen, până a ajuns să intepreteze, în prezent, rolul principal în "Happily Divorced", un serial de asemenea creat, scris şi produs de ea, alături de fostul ei soţ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici