Gaura din stratul de ozon a crescut. A ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 15 ani

  • Gaura din stratul de ozon a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 15 ani şi e de 2.4 ori suprafaţa SUA.
  • Cu toate astea, oamenii de ştiinţă spun că stratul de ozon e în plin proces de vindecare.
  • Stratul de ozon e esenţial pentru viaţa pe Pământ şi ne protejează de radiaţiile UV.
2607 afișări
Imaginea articolului Gaura din stratul de ozon a crescut. A ajuns  la cel mai mare nivel din ultimii 15 ani

Gaura care apare în fiecare an în stratul de ozon de deasupra Antarcticii, între septembrie şi decembrie, are o dimensiune impresionantă în 2020. Vestea a fost dată de cercetătorii de la Serviciul Copernicus de Monitorizare a Atmosferei.

Dimensiunea găurii variază de la an la an, fiind influenţată de fenomenele meteorologice din atmosferă. Anul ăsta, gaura a ajuns la 23 de milioane de kilometrii pătraţi, cea mai mare din ultimii 15 ani. Asta înseamnă de peste două ori suprafaţa SUA.
Gaura e consecinţa substanţelor eliberate în atmosferă de om (precum agenţii frigorifici folosiţi la aparatele de aer condiţionat sau la frigidere), care atacă direct ozonul.

 

Paul Newman, directorul ştiinţific al Diviziei de Ştiinţe ale Pământului de la NASA, spune că dimenisiunea găurii în anul 2020 confirmă aşteptările şi că nu există vreo metodă prin care să reparăm rapid problema. "Vorbim de substanţe care trăiesc mult în atmosferă. Vor rămâne acolo zeci de ani", a adăugat el.

În toate astea, există totuşi şi o veste bună. Newman atrage atenţia că dimensiunea găurii e cu 3-4 milioane de metri pătraţi mai mică decât ar fi fost dacă nu am fi luat măsuri şi nu am fi redus nivelul chimicalelor eliberate în atmosferă. Pentru că societatea a ascultat sfatul oamenilor de ştiinţă în urmă cu 30 de ani, stratul de ozon şi-a început lungul proces de vindecare.

Stratul de ozon este esenţial pentru viaţa pe Pământ. El ne protejează de radiaţiile ultraviolete (UV) de la soare, atât pe noi cât şi pe celelalte organisme de pe planetă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici