Grupul IBM ajută muzeul Luvru să îşi protejeze mai bine operele de artă şi să economisească energie

Grupul IBM, un gigant în domeniul informaticii, va ajuta muzeul Luvru să îşi protejeze mai bine operele de artă, să economisească energie şi să rămână deschis tot timpul anului pentru milioanele de vizitatori care îi calcă pragul.

304 afișări
Imaginea articolului Grupul IBM ajută muzeul Luvru să îşi protejeze mai bine operele de artă şi să economisească energie

Grupul IBM ajută muzeul Luvru să îşi protejeze mai bine operele de artă şi să economisească energie (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Graţie senzorilor, dispozitivelor de analiză în timp real şi a altor dispozitive conectate la internet, grupul american doreşte să ajute muzeul Luvru, cel mai frecventat din lume, să devină "mai inteligent".

"Nu este o slujbă oarecare, este o adevărată misiune", a declarat David Bartlett, vicepreşedintele IBM, supranumit "omul care murmură în urechea clădirilor" graţie pasiunii sale pentru o mai bună gestiune a imobilelor.

"Dacă asculţi o clădire şi faci acest lucru în mod holistic, constaţi că există multe posibilităţi de ameliorare. Luvrul îmi spune că există o întreagă reţea complexă de sisteme în interiorul altor sisteme", a declarat David Bartlett.

Muzeul Luvru, care a încheiat cu IBM un contract multianual, a cărui valoare nu a fost precizată, ce a fost făcut public luni de acest gigant informatic, realizează în medie 65.000 de lucrări de reparaţii sau de mentenanţă în fiecare an, în cei peste 60.000 de metri pătraţi de expoziţii permanente, care necesită uneori închiderea pentru public a anumitor săli sau galerii.

"Faptul că adăposteşte mii de opere de artă de neînlocuit, care trebuie să fie conservate în timp ce primim milioane de vizitatori, în fiecare an, reprezintă o dificultate suplimentară", afirmă directorul departamentului de mentenanţă informatică din muzeul parizian, Metin Pelit.

Ca parte a iniţiativei sale "Smarter Buildings", lansată de IBM în februarie 2010, grupul american a instalat deja programul informatic Maximo pentru a coordona operaţiunile de curăţenie, întreţinere, încălzire, iluminare şi chiar închidere automatizată a peste 2.500 de uşi din muzeu.

Înainte de implementarea noului sistem IBM, personalul muzeului Luvru folosea formulare tipărite pentru a administra operaţiunile de întreţinere a clădirii.

Însă, "administrarea vizitelor pentru reparaţii, curăţenie sau mentenanţă care permit conservarea sălilor şi a operelor de artă, menţinând accesul la galeriile de artă, este o sarcină dantescă", a declarat Metin Pelit.

"Graţie programului IBM, putem să vizualizăm toată infrastructura şi să luăm cele mai bune decizii, fiind mai bine informaţi în legătură cu felul şi cu momentul în care trebuie rezolvată o problemă sau să acţionăm preventiv pentru a evita o problemă pe care, altfel, n-am fi putut să o prevedem", a mai spus acesta.

Senzorii identifică, de exemplu, filtrele care au nevoie să fie schimbate sau motoarele aflate la capătul ciclurilor lor de viaţă. Programul IBM ţine, totodată, o listă actualizată cu specialiştii în intervenţii de care este nevoie pentru a realiza anumite operaţiuni.

Deşi acest parteneriat se află abia la început, IBM afirmă că noul program a permis muzeului Luvru să realizeze o economie de 40% în clădirile sale vechi.

Programul realizat de IMB la Luvru este unul dintre cele mai ambiţioase dintre cele create în cadrul iniţiativei "Smarter Buildings", implementată şi la Universitatea Tulane din New Orleans şi la uriaşul hotel-cazino The Venetian din Las Vegas.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici