Harghita: Primul concurs de atelaje canine din acest sezon, desfăşurat pe zăpadă adusă cu căruţe

Primul concurs de atelaje canine al sezonului se desfăşoară, în acest week-end, în Snowpark Ciumani, judeţul Harghita, zăpada cu care au fost acoperite traseele fiind adusă cu căruţe din Munţii Gurghiu, de la altitudini de aproximativ 1.700 de metri.

433 afișări
Imaginea articolului Harghita: Primul concurs de atelaje canine din acest sezon, desfăşurat pe zăpadă adusă cu căruţe

Harghita: Primul concurs de atelaje canine din acest sezon, desfăşurat pe zăpadă adusă cu căruţe (Imagine: Mediafax Foto)

Primul concurs al sezonului competiţional de atelaje canine, care se desfăşoară în Snowpark Ciumani, a fost programat încă de anul trecut şi, fiind o competiţie internaţională, la care şi-au anunţat participarea sportivi din Ungaria, Bulgaria şi Slovacia, alături de concurenţii din mai multe judeţe ale ţării, organizatorii au făcut eforturi pentru a se asigura că traseele vor fi acoperite cu zăpadă.

Astfel, zăpada a fost adusă cu căruţe de pe versanţii nordici ai Munţilor Gurghiu, de la aproximativ 1.700 de metri înălţime.

"Iarna aceasta total neobişnuită ne-a creat mari probleme şi aproape ne-a distrus planurile, întrucât zăpada lipsea de pe traseele de concurs. Împreună cu reprezentanţii composesoratelor din zonă am căutat locurile de unde am putea aduce zăpada, pe care am găsit-o pe versanţii nordici. Peste 50 de căruţe de zăpadă am cărat de la vârf. Avem concurenţi care au venit şi de la o mie de kilometri, din Bulgaria şi ia parte chiar campionul european la concurs", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Kiss Attila, repezentant al organizatorilor, concurent şi preot romano-catolic în Rodna (Bistriţa-Năsăud).

Zăpada a fost bătătorită cu ratracul, un utilaj cu şenile folosit la tasarea omătului pe pârtiile de schi.

Un număr 22 de echipaje din ţară şi din străinătate s-au aliniat la startul primului concurs de atelaje canine din acest sezon, desfăşurat în parcul destinat sporturilor de iarnă în pădurile care aparţin localităţii Ciumani, alergând pe trasee de 8 şi 16 kilometri, în funcţie de numărul câinilor înhămaţi la sanie. Concursul a început sâmbătă şi se încheie duminică.

Printre participanţi s-au numărat actualul campion european Hering Tamas din Ungaria, Constantin Grosu-Rică din Bălan, medaliatul cu bronz la Campionatul European de sprint FISTC 2010 de la Donovaly (Slovacia).

"M-am simţit bine şi eu şi câinii. Din păcate, în Ungaria nu avem zăpadă deloc, anul acesta încă nu am făcut antrenamente în zăpadă, deci aici am participat şi la primul antrenament şi la primul concurs al sezonului. Felicitări organizatorilor", a spus campionul european Hering Tamas.

"Este primul meu concurs cu sania trasă de câini, şi pentru mine şi pentru câini a fost foarte dificil din cauză că erau multe pietre pe traseu, unele porţiuni erau îngheţate, dar sunt bucuros că am reuşit să terminăm cursa, iar câinii sunt fericiţi că au putut să alerge pe zăpadă, căci în Bulgaria nu avem. A fost o cursă foarte dificilă, dar peisajele sunt extraordinar de frumoase", a afirmat Ivelin Todorov, concurent din Bulgaria.

Nici concurenţii din România nu au putut face antrenamente în zăpadă.

"Câinii au tras bine, având în vedere că s-au antrenat cu căruciorul şi cu maşina mică; am legat 16 câini deodată în urma maşinii să alerge, ca să îşi menţină condiţia fizică", a explicat Parajdi Zoltan, un concurent din Miercurea Ciuc.

Sezonul competiţional la atelaje canine este programat să aibă loc în următoarele 10 săptămâni şi cea mai mare dorinţă a musher-ilor (conducătorii atelajelor) şi iubitorilor acestui sport este să vină ninsorile.

La sfârşitul săptămânii viitoare este program un nou concurs, la Lacul Roşu.

Competiţiile cu atelaje trase de câini arctici au devenit tradiţie în Harghita, primele întreceri locale şi judeţene fiind organizate în urmă cu un deceniu. An de an, tot mai mulţi sportivi au intrat în asociaţii de profil.

Judeţul Harghita oferă condiţii propice practicării celui mai cel mai popular sport în Alaska.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici