Hong Kong. Studentă condamnată la două luni de închisoare pentru postări pe reţelele de socializare

Un tribunal din Hong Kong a condamnat vineri o studentă la două luni de închisoare pentru postări pro-independenţă pe reţelele de socializare, pe care le-a publicat în timp ce studia în Japonia, relatează Reuters.

506 afișări
Imaginea articolului Hong Kong. Studentă condamnată la două luni de închisoare pentru postări pe reţelele de socializare

Hong Kong. Studentă condamnată la două luni de închisoare pentru postări pe reţelele de socializare

Este prima persoană cunoscută din Hong Kong condamnată în temeiul legii de răzvrătire din epoca colonială pentru discursuri online în Japonia.

Cercetătorii şi activiştii de peste hotare spun că acest caz reprezintă o escaladare alarmantă a efectului de intimidare resimţit de cei care continuă să se implice în afacerile din Hong Kong.

Magistratul-şef Victor So a condamnat-o pe studentă la 2 luni de închisoare după ce a pledat vinovată, spunând că este nevoie de o pedeapsă descurajantă, deoarece "persoanele curioase ar fi incitate în mod subtil".

Mika Yuen, în vârstă de 23 de ani, a pledat vinovată pentru 13 postări pro-independenţa Hong Kong pe Facebook şi Instagram, publicate între septembrie 2018 şi martie 2023.

Potrivit procurorului, majoritatea postărilor au fost publicate pe vremea când ea studia în Japonia, cu mesaje precum "Sunt un hongkonghez; militez pentru independenţa Hong Kong-ului" şi "Independenţa Hong Kong-ului, singura cale de ieşire".

Dintre cele 13 presupuse postări pe reţelele de socializare, doar două au fost publicate în Hong Kong.

Ea a fost arestată în martie, după ce s-a întors în oraş pentru a-şi reînnoi cartea de identitate.

Tomoko Ako, profesor de sociologie şi studii chinezeşti la Universitatea din Tokyo, a declarat pentru Reuters că guvernul, universităţile şi societatea japoneză trebuie să ia în serios acest caz.

"Sunt îngrijorată de situaţia din Japonia. Acest lucru se datorează faptului că libertăţile pe care le-am considerat de la sine înţelese ne sunt luate încet şi constant, însă foarte puţini oameni văd acest lucru ca pe o problemă serioasă", a declarat Ako.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici