Jane Fonda a primit premiul Institutului de film american pentru întreaga carieră

Actriţa Jane Fonda a primit premiul Institutului de film american pentru întreaga carieră, la cea de-a 42-a gală organizată de prestigioasa instituţie, care a avut loc joi, la Dolby Theatre din Los Angeles, conform hollywoodreporter.com.

129 afișări
Imaginea articolului Jane Fonda a primit premiul Institutului de film american pentru întreaga carieră

Jane Fonda a primit premiul Institutului de film american pentru întreaga carieră (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt atât de fericită că este adăugat numele încă unei femei pe listă (lista premianţilor, n.r.)", a declarat Jane Fonda în discursul de acceptare a premiului, care i-a fost înmânat de actorul Michael Douglas.

"Puneţi întrebări, păstraţi-vă curiozitatea. Este mult mai important să fii interesat decât să fii interesant", a adăugat Jane Fonda adresându-se actorilor şi profesioniştilor din lumea filmului prezenţi la eveniment, printre care s-au aflat Meryl Streep, Sally Field, Lily Tomlin şi Sandra Bullock.

Michael Douglas, care a primit această distincţie în 2009, a rostit câteva cuvinte în onoarea celebrei actriţe, înainte de a-i înmâna premiul, evocând momentul când a lucrat cu aceasta în filmul "Sindromul chinezesc", de James Bridges.

"Atunci am aflat nu doar că Jane este o actriţă minunată, ci şi cea mai pricepută persoană în rezolvarea sarcinilor multiple. Era în acelaşi timp actriţă, mamă, expertă în fitness şi o activistă politică foarte curajoasă. Deci, cine este cu adevărat Jane Fonda? Este o persoană unică. Jane, eşti o adevărată comoară a filmului, nu prin naştere, ci prin talentul tău", a spus Michael Douglas, referindu-se la faptul că actriţa este fiica lui Henry Fonda, premiat cu American Film Institute's Life Achievement Award, în 1978.

Unul dintre cele mai emoţionante discursuri ale serii i-a aparţinut actriţei Meryl Streep, care a debutat ca actriţă într-un rol secundar alături de Jane Fonda, în filmul "Julia" (1977).

"Avea o energie aproape sălbatică, asemănătoare cu o lumină albastră şi strălucitoare, atentă la tot ce se întâmpla în jurul ei", a spus Meryl Streep, care i-a mulţumit actriţei pentru faptul că i-a împărtăşit din secretele actoriei.

Unul dintre numeroasele momente amuzante ale serii l-a reprezentat cântecul interpretat la chitară de actorul Jeff Daniels - care a jucat alături de Jane Fonda în serialul "Redacţia/ The Newsroom", difuzat pe HBO -, dedicat pasiunii acesteia pentru fitness, în timp ce pe un ecran din spatele său se derulau imagini cu exerciţii de fitness executate de actriţă.

La finalul galei de premiere, scriitoarea Eve Ensler, autoarea piesei "Monoloagele vaginului", a prezenat o înregistrare video intitulată "A Hymn to Her", în care actorii Morgan Freeman, Cate Blanchett, Vanessa Redgrave, Annette Bening şi Robert De Niro au rostit câteva cuvinte în onoarea lui Jane Fonda.

Jane Fonda a debutat în 1960 în comedia "Nevasta baschetbalistului/ Tall Story", dar a fost apreciată în 1969 în drama "Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?/ They Shoot Horses, Don't they?", pentru care a primit şi prima ei nominalizare la Oscar.

Actriţa americană a jucat în peste 40 de filme şi a câştigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în 1978, pentru rolul din "Întoarcerea acasă/ Coming Home", şi în 1971, pentru partitura din "Klute".

Jane Fonda a revenit pe marile ecrane în 2005, după o pauză de 15 ani, şi a jucat recent în serialul "Redacţia/ The Neewroom". De asemenea, aceasta a interpretat-o pe Nancy Regan, văduva fostului preşedinte american Ronald Reagan, în filmul regizat de Lee Daniels, "The Butler".

Actriţa americană a fost nominalizată în 2013 la premiile Emmy pentru interpretarea personajului Leona Lansing din serialul "Redacţia/ The Newsroom". Autobiografia ei, "My Life so Sar", a fost inclusă în lista de bestselleruri a publicaţiei The New York Times.

Institutul de Film American (American Film Institute - AFI) este o organizaţie non-profit, creată în SUA, în 1967.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici