Lipsa unei molecule ajută la răspândirea cancerului mamar în organism

Cercetătorii au descoperit o modalitate de a preveni răspândirea cancerului mamar prin dezactivarea unor gene, potrivit unui studiu care ar putea sta la baza unor noi tratamente de prevenire a migrării tumorilor diintr-o parte a organismului în alta, informează independent.co.uk.

1 afișare
Imaginea articolului Lipsa unei molecule ajută la răspândirea cancerului mamar în organism

Lipsa unei molecule ajută la răspândirea cancerului mamar în organism

Cele mai multe decese din cauza cancerului au loc în momentul în care tumorile se răspândesc în organism din locul de origine. Cercetătorii cred că au găsit o cale de a manipula un set de gene care, se pare, controlează deplasările letale ale celulelor tumorale din sân în oase şi plămâni.

Cercetătorii vor să analizeze activitatea genelor care dirijează această migrare (metastază) a celulelor tumorale în organismul pacienţilor. Este, de asemenea, posibil ca pe viitor să se manipuleze direct aceste gene pentru a preveni răspândirea cancerului.

Studiul a fost realizat până în prezent doar în laborator, pe cobai, dar cercetătorii au analizat şi celule tumorale umane prelevate de la paciente cu cancer la sân şi au obţinut rezultate similare. Ei cred că în curând vor putea pune la punct un tratament eficace.

Profesorul Joan Massague, de la Memorial Sloan-Kettering Cancer Centre din New York, a declarat că studiul s-a bazat pe analiza unor mici fragmente de ARN, o moleculă care controlează activitatea genelor în celule. Fragmentele de ARN descoperite de cercetători în interiorul celulelor canceroase umane par să controleze genele care "decid" dacă tumora va migra în alte părţi ale organismului.

Fragmentele de ARN pot împiedica acest lucru prin dezactivarea genelor. În momentul în care nivelul de ARN scade, tumora începe să se deplaseze din locul de origine în oase şi plămâni, a explicat Massague. "Acum am înţeles mai bine că rolul acestei căi moleculare este de a suprima abilitatea celulelor canceroase de a se răspândi în oase şi plămâni şi am identificat genele implicate în proces", a mai spus acesta.

Studiul a fost publicat în revista Nature.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici