Magneziul reduce riscul de accident cerebral la fumători

Dieta bogată în magneziu, element care se găseşte din abundenţă în cereale integrale şi leguminoase, poate preveni producerea unui accident cerebral la fumători, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii finlandezi, publicat de Archives of Internal Medicine.

Urmărește
45 afișări
Imaginea articolului Magneziul reduce riscul de accident cerebral la fumători

Magneziul reduce riscul de accident cerebral la fumători (Imagine: Mediafax Foto)

Studiul cercetătorilor de la Institutul Karolinska din Stockholm, la care au participat 26.556 de bărbaţi fumători şi care a durat 13 ani, a scos la iveală faptul că persoanele care au o dietă bogată în magneziu prezintă un risc semnificativ mai scăzut de a suferi un accident cerebral.

Cercetătorii nu au identificat încă mecanismul acestui fenomen, însă au explicat că magneziul reduce tensiunea arterială. Hipertensiunea arterială netratată conduce de cele mai multe ori la producerea unui accident cerebral. În plus, magneziul influenţează nivelul de colesterol, o altă cauză a producerii accidentului cerebral.

Susanna Larsson, coordonatorul al lucrării, a indicat că scopul principal al studiului a fost analizarea unor terapii împotriva cancerului pulmonar şi că astfel au descoperit asocierea dintre magneziu şi accident cerebral.

Fumatul este asociat cu accidentul cerebral şi este principala cauză a apariţiei maladiilor cardiace şi a cancerului pulmonar.

Persoanele care au consumat zilnic, în medie, o doză de 589 de milligrame de magneziu din alimente au prezentat cu 15% mai puţine riscuri de a suferi un accident cerebral - care apare în momentul în care fluxul sangvin care trebuie să ajungă la creier este blocat - faţă de cei care consumau mai puţin magneziu. Efectul s-a făcut simţit mai puternic la bărbaţii cu vârsta sub 60 de ani.

Acelaşi studiu a scos la iveală faptul că potasiul, calciul şi sodiul nu influenţează riscul de accident cerebral.

Cercetătorii urmează să afle dacă suplimentele cu magneziu au acelaşi rezultat ca alimentele care conţin acest element.

Magneziul se găseşte în alimente precum cerealele integrale, fasole neagră, broccoli, calcan, fructe oleaginoase (arahide), stridii, ciocolată, banane, citrice, avocado şi spanac.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici