Marea Piramidă din Giza a fost construită cu o eroare

Oamenii de ştiinţă au demonstrat că Marea Piramidă din Giza este uşor deformată, datorită unei erori pe care constructorii au făcut-o în urmă cu peste 4.500 de ani.

4583 afișări
Imaginea articolului Marea Piramidă din Giza a fost construită cu o eroare

Marea Piramidă din Giza a fost construită cu o eroare

Specialiştii au aflat că latura vestică a piramidei este mai lungă decât cea estică, ceea ce înseamnă că baza construcţiei nu are o formă pătrată perfectă, deşi aşa pare când este observată de la distanţă, scrie Descoperă.

Iniţial, piramida faraonului Keops fusese învelită în blocuri de calcar, însă, de-a lungul timpului, acestea fie s-au erodat, fie au fost reutilizate.

,,Cea mai mare parte a acestor blocuri a fost preluată şi folosită ca material de construcţie, lăsând piramida aşa cum o putem vedea astăzi", afirmă Glen Dash, directorul Fundaţiei de Cercetare Glen Dash, într-un raport de analize realizat anul trecut.

O echipă formată din specialişti ai Fundaţiei de Cercetare Glen Dash şi ai Asociaţiei de Cercetare a Egiptului Antic au realizat o serie de măsurători complexe, pentru a înţelege cum arăta Marea Piramidă din Giza înainte ca blocurile de construcţie în care era învelită să dispară.

Primul lucru pe care cercetătorii trebuiau să îl facă era să identifice poziţia blocurilor de calcar, căutând urme ale prezenţei acestora şi examinând zonele de la baza piramidei. Specialiştii au aflat astfel că, iniţial, construcţia avea la bază între 230,295 şi 230, 373 lungime, însă acum partea estică are între 230,378 şi 230,436 metri lungime, ceea ce înseamnă că cea din urmă este mai lungă decât latura estică cu aproximativ 14,1 centimetri.

Deşi aceasta nu este o eroare imensă, iar piramida nu are o formă înclinată foarte evidentă, specialiştii spun că ea este, totuşi, o dovadă a unei greşeli făcute de muncitori în urmă cu peste 4.500 de ani. Cu toate acestea, cercetătorii au demonstrat, încă o dată, că egiptenii antici erau constructori formidabili.

,,Rezultatele pe care le-am obţinut arată că egiptenii aveau abilităţi remarcabile pentru acea vreme. Noi doar putem specula modul în care ei au poziţionat materialul de construcţie cu atâta precizie, folosind doar instrumentele pe care le aveau la îndemână", menţionează, în continuare, Glen Dash.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici