Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale s-a „încurcat” cu 6 milioane de lei pentru două monumente din Capitală

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) s-a încurcat cu 6 milioane de lei pentru două monumente, arată raportul Curţii de Conturi pe anul 2017.

127 afișări
Imaginea articolului Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale s-a „încurcat” cu 6 milioane de lei pentru două monumente din Capitală

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale s-a „încurcat” cu 6 milioane de lei pentru două monumente din Capitală

Erorile şi neregulile identificate pe parcursul misiunii de audit financiar se referă la menţinerea nejustificată în contul de "Active fixe corporale în curs de execuţie" a contravalorii parţiale a unor monumente deja finalizate şi amplasate în locurile desemnate, la nevalorificarea rezultatelor inventarierii efectuate la sfârşitul anului 2017 şi la implementarea necorespunzătoare a sistemului de control intern managerial, arată raportul dat publicităţii de Curtea de Conturi.

Potrivit inspectorilor, "MCIN a menţinut, în mod nejustificat, în contul Active fixe corporale în curs de execuţie, suma de 6.607 mii lei, reprezentând contravaloarea parţială a unor lucrări de investiţii (a unor etape premergătoare executării unui material definitiv a două lucrări) realizate în colaborare cu Primăria Municipiului Bucureşti, respectiv monumente expuse la locul definitiv".

Cele două lucrări care au creat probleme sunt Monumentul Luptei Anticomuniste - Lucrarea "Aripi", a cărei executare a fost aprobată prin hotărâre de guvern, finanţată prin bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor (la acea vreme) şi Monumentul I .L. Caragiale, proiect organizat şi desfăşurat de către Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, instituţie publică de cultură subordonată Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB). Valorile de înregistrare ale celor două monumente nu reflectă realitatea în contabilitatea niciuneia dintre cele două instituţii, iar situaţiile financiare ale MCIN au fost denaturate prin menţinerea nejustificată în evidenţă a contravalorii parţiale a celor două lucrări.

În timpul misiunii de audit, MCIN a transmis Ministerului Finanţelor Publice o adresă prin care se solicită sprijinul cu privire la identificarea unei soluţii, pentru ca sumele aferente cheltuielilor efectuate de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale pentru fazele intermediare realizării celor două monumente să fie preluate în evidenţa contabilă a Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic.

Documentele arată că, în perioada supusă auditării, "nu au fost constituite şi înregistrate în evidenţele contabile provizioane reprezentând valoarea unor posibile obligaţii ce pot să apară în cazul litigiilor civile în care MCIN are calitatea de pârât. În timpul misiunii de audit, ca urmare a adresei prin care se solicită punerea în executare a uneia dintre cele două sentinţe civile, a fost aprobată plata sumei de 13 mii lei, reprezentând drepturile salariale şi stimulentul de inserţie aferent perioadei solicitate".

Controlul a constatat că "Ministerul nu a dispus toate măsurile necesare pentru elaborarea şi/sau dezvoltarea sistemului de control intern managerial, inclusiv a procedurilor formalizate pe activităţi. La nivelul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, sistemul de control intern managerial nu este implementat corespunzător, neputând astfel da o asigurare rezonabilă cu privire la atingerea obiectivelor în condiţii de eficacitate şi eficienţă a funcţionării şi de respectare a legilor şi regulamentelor".

Curtea de conturi a constatat că "nu au fost valorificate rezultatele inventarierii efectuate la sfârşitul anului 2017, respectiv a unor măsuri propuse de subcomisiile de inventariere şi aprobate de Comisia centrală de inventariere, măsuri ce au fost consemnate într-un proces-verbal".

În urma controlului, s-a stabilit faptul că la nivelul MCIN nu este desemnată o persoană responsabilă pentru gestionarea tuturor bunurilor patrimoniale de natura terenurilor şi clădirilor.

Recomandările formulate se referă, în principal, la: clarificarea situaţiei juridice a celor două monumente din punct de vedere al stabilirii apartenenţei la patrimoniul uneia dintre cele două instituţii, stabilirea valorii fiecărui monument în parte prin însumarea tuturor cheltuielilor aferente realizării acestora şi înregistrarea ulterioară a valorilor obţinute în evidenţa contabilă sau la scoaterea valorilor deja existente în evidenţa contabilă, pe baza unor documente justificative; aprobarea, difuzarea şi implementarea procedurilor formalizate pe activităţi pentru toate activităţile derulate de entitate.

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) este organizat şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului, care elaborează şi asigură aplicarea strategiei şi politicilor în domeniul culturii. MCIN urmăreşte îndeplinirea măsurilor necesare, specifice domeniului culturii, ce decurg din aderarea României la Uniunea Europeană şi garantează ducerea la îndeplinire a obligaţiilor României rezultate din actul aderării, inclusiv prin elaborarea de politici publice şi strategii de armonizare a legislaţiei specifice domeniilor sale de activitate, conform prevederilor tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi oricăror altor reglementări comunitare cu caracter obligatoriu în domeniile sale de activitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici