Morgan Freeman denunţă rasismul din Statele Unite

Actorul american Morgan Freeman, care militează de mulţi ani contra discriminării rasiale, consideră că rasismul este "încă viu" în Statele Unite, declarându-se însă încrezător în privinţa şanselor ca, în timp, acest flagel să fie eradicat.

375 afișări
Imaginea articolului Morgan Freeman denunţă rasismul din Statele Unite

Morgan Freeman denunţă rasismul din Statele Unite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Actorul american, care a jucat în filmul "Neînfrânt/ Invictus" de Clint Eastwood rolul lui Nelson Mandela, eroul luptei contra apartheidului devenit apoi primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, a spus că în oraşul în care locuieşte, Charleston, din statul Mississippi, "copiii de culoare şi cei albi, chiar şi astăzi, nu se frecventează".

"Rasismul este încă viu în Statele Unite şi acest lucru se întâmplă nu doar în Sud-Est", a declarat actorul de culoare, în vârstă de 74 de ani, care a decis să întoarcă spatele Hollywoodului, în ciuda celor cinci nominalizări la premiul Oscar pe care le-a primit în carieră, pentru a se muta în statul Mississippi, un bastion istoric al segregaţioniştilor din Statele Unite.

Cel mai recent exemplu al rasismului american este dat de asasinarea în luna iunie, în oraşul Jackson - capitala statului Mississippi -, a unui bărbat de culoare în vârstă de 49 de ani de către un adolescent alb, care a decis cu prietenii săi să ucidă o persoană de culoare.

Acest exemplu se adaugă celui oferit, marţi, de refuzul justiţiei americane de a-l graţia pe Troy Davis, condamnat la moarte în 1991 pentru uciderea unui poliţist alb, ai cărui susţinători consideră că acesta este cazul tipic al unei persoane de culoare ce a fost condamnată pe nedrept.

"Avem un preşedinte de culoare, însă priviţi ce se întâmplă. Nu sunt deloc dezamăgit de preşedintele Barack Obama. Sunt alături de el 110%, dar republicanii fac tot ce le stă în putere pentru a se asigura că el nu va câştiga un al doilea mandat", a spus actorul.

Morgan Freeman a criticat, totodată, mişcarea ultraconservatoare Tea Party, înfiinţată în 2009 din nemulţumirea alegătorilor americani, profund afectaţi de criza economică, considerând că această mişcare reprezintă un obstacol pentru uniunea naţiunii americane.

"Iar acum, e chiar mai rău faţă de acum câţiva ani, pentru că avem un grup, acest Tea Party, care distruge Partidul republican, şuşotind pe la colţuri: «Vă daţi seama că avem un preşedinte de culoare la Casa Albă? Nu se poate aşa ceva»", a spus Morgan Freeman.

Potrivit unui sondaj recent realizat de Institutul Brookings, 46% dintre americani cred că albii reprezintă în aceeaşi măsură o ţintă a discriminării ca şi persoanele de culoare şi alte minorităţi, comparativ cu 51% dintre respondenţi care nu cred acest lucru.

"Poate că suntem singura ţară care a făcut un război pentru asta. Nu pentru o chestiune de teritoriu, ci pentru a avea dreptul de a ţine în sclavie persoanele de culoare. E o chestiune economică", a declarat Morgan Freeman, aflat la Clearwater, un oraş turistic din Florida, unde a participat la promovarea filmului pentru copii "Dolphin Tale".

"Pentru a menţine o fiinţă umană într-o astfel de poziţie trebuie să o reduci la ceva care să fie sub condiţia umană. Este nevoie de câteva generaţii pentru a şterge această idee", a adăugat actorul, recompensat cu premiul Oscar pentru rolul din filmul "Million Dollar Baby", regizat de Clint Eastwood în 2004.

"E un proces de învăţare, care se va întinde pe parcursul a mai multor generaţii. Însă rasismul se va încheia. Fiecare nouă generaţie este tot mai puţin dispusă să participe la acest tip de discriminare", a adăugat starul american.

Morgan Freeman, care a cunoscut succesul în cinema după ce a trecut de vârsta de 50 de ani, a primit, în februarie 2005, premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar, pentru prestaţia din "O fată de milioane/ Million Dollar Baby", de Clint Eastwood. Actorul a mai fost nominalizat la Oscar pentru rolurile din "Strada/ Street Smart", "Şoferul Doamnei Daisy/ Driving Miss Daisy", "Închisoarea Îngerilor/ The Shawshank Redemption" şi "Invictus/ Neînfrânt".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici