Muzeul Getty va restitui Greciei un manuscris bizantin medieval, furat de pe Muntele Athos

Muzeul Getty din Los Angeles a anunţat, luni, că va restitui autorităţilor din Grecia un manuscris bizantin din secolul al XII-lea, împodobit cu miniaturi, al Noului Testament, care fusese furat, cu peste 50 de ani în urmă, dintr-o mănăstire de pe Muntele Athos.

211 afișări
Imaginea articolului Muzeul Getty va restitui Greciei un manuscris bizantin medieval, furat de pe Muntele Athos

Muzeul Getty va restitui Greciei un manuscris bizantin medieval, furat de pe Muntele Athos (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Manuscrisul a fost achiziţionat de Muzeul Getty în 1983 şi aparţinea unui lot a cărui provenienţă fusese scrupulos documentată. Însă cercetări recente efectuate de muzeul american şi autorităţile din Grecia au dat la iveală faptul că manuscrisul fusese furat din mănăstirea Dionysiou de pe Muntele Athos.

Într-un raport recent descoperit, datând din 1960, se menţionează dispariţia manuscrisului. Dar "această dispariţie nu a fost niciodată făcută publică şi nicio informaţie referitoare la furt nu a fost vreodată comunicată Muzeului Getty, poliţiei şi bazelor de date cu operele de artă furate", a precizat instituţia muzeală.

"Pe baza informaţiilor nou descoperite (în timpul cercetărilor, n.r.), muzeul a decis că este corect să restituie manuscrisul mănăstirii Dionysiou, de unde a dispărut cu mai bine de 50 de ani în urmă", a spus Timothy Potts, directorul Muzeului Getty, într-un comunicat.

"Acest manuscris al Noului Testament, cu miniaturi, redactat în 1133 de copistul Theoktistos (...), este o capodoperă a artei bizantine. Salutăm decizia Muzeului Getty, care a onorat spiritul acordului nostru de cooperare culturală semnat în 2011", a spus Panos Panagiotopoulos, ministrul Culturii şi Sportului din Grecia.

Manuscrisul va putea fi admirat la Muzeul Getty până pe 22 iunie, într-o expoziţie dedicată miniaturilor bizantine, apoi va fi restituit Greciei, împreună cu alte obiecte de artă împrumutate de această ţară pentru acest eveniment.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici