Nelson Mandela îşi sărbătoreşte în familie cea de-a 92-a aniversare

Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare din istoria Africii de Sud, îşi sărbătoreşte cea de-a 92-a aniversare, duminică, în familie, evenimentul fiind marcat însă de o serie de acţiuni pe plan mondial.

58 afișări
Imaginea articolului Nelson Mandela îşi sărbătoreşte în familie cea de-a 92-a aniversare

Nelson Mandela îşi sărbătoreşte în familie cea de-a 92-a aniversare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Va mânca tort alături de familia sa (...) Va fi o zi liniştită pentru el", a declarat pentru BBC Graca Machel, soţia lui Nelson Mandela, care a precizat că fostul preşedinte sud-african se simte foarte bine.

În faţa reşedinţei fostului şef de stat sud-african (1994-1999), zeci de persoane s-au adunat la începutul dimineţii de duminică, încercând să îl vadă pe "Madiba", aşa cum îi spun sud-africanii, cu multă afecţiune, lui Nelson Mandela.

În afara familiei sale, 100 de tineri din satele în care a copilărit, Mvezo şi Qunu, au fost invitaţi la aniversarea lui Nelson Mandela, care a declarat în multe ocazii cât de mult i-au lipsit copiii săi în timpul celor 27 de ani de închisoare. Tinerii invitaţi i-au cântat liderului sud-african tradiţionalul "La Mulţi Ani" şi s-au întors apoi în satele lor.

Lumea întreagă celebrează duminică prima Zi Internaţională Nelson Mandela, după ce ONU a decis, în noiembrie 2009, să aducă un omagiu, în fiecare an, pe 18 iulie, eforturilor depuse de militantul sud-african pentru pace şi libertate.

De la un marş de caritate organizat la Madrid la un turneu de fotbal "pentru pace" organizat la Darfour, numeroase evenimente sunt prevăzute în onoarea liderului mişcării anti-apartheid.

În Africa de Sud, celebrităţi şi civili consacră 67 de minute din timpul lor - la apelul fundaţiei Mandela, ca un tribut adus numărului de ani pe care Nelson Mandela i-a consacrat luptei pentru egalitate - pentru a presta diverse munci în folosul comunităţii: renovarea unui orfelinat, plantarea unor arbori, donaţii de mobilier şcolar şi îmbrăcăminte şi organizarea unor şedinţe de lectură pentru copii.

Pentru a celebra acest eveniment, 30 de personalităţi au pornit din Johannesburg într-o călătorie pe motocicletă pentru a ajunge după şase zile în Cape Town, oprindu-se pe drum pentru a participa la diverse proiecte comunitare.

Actorul american Morgan Freeman, care l-a interpretat pe Mandela în filmul "Neînfrânt/ Invictus", regizat de Clint Eastwood, face parte dintre aceste personalităţi, chiar dacă nu va conduce el însuşi o motocicletă. În dimineaţa de duminică, Morgan Freeman a participat la lucrările de amenajare a unui centru medical anti-SIDA din localitatea Khayelitsha, din apropiere de Cape Town.

La Mvezo, satul natal al lui Nelson Mandela, actualul preşedinte sud-african Jacob Zuma va efectua şi el diverse activităţi benevole, timp de 67 de minute, urmând să pronunţe şi un discurs în timpul după-amiezei, în faţa a peste 5.000 de persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici