Nelson Mandela, sărbătorit la 90 de ani (galerie foto)

Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela a cerut, vineri, noii generaţii să reaprindă flacăra luptei sale împotriva bolilor şi opresiunilor din lume, în cursul unui concert-eveniment care a avut loc la Londra cu prilejul celei de-a 90-a aniversări a sa.

25 afișări
Imaginea articolului Nelson Mandela, sărbătorit la 90 de ani (galerie foto)

Nelson Mandela, sărbătorit la 90 de ani (galerie foto)

Numeroşi artişti prestigioşi şi aproape 50.000 de spectatori au participat la concertul organizat în Hyde Park, care a avut ca scop şi colectarea de fonduri pentru fundaţia lui Mandela, ce luptă împotriva maladiei SIDA.

Starul hollywoodian Will Smith a fost gazda concertului, acesta fiind acompaniat pe scenă de pilotul de formula 1 Lewis Hamilton.

Printre vedetele participante la concert s-au numărat Amy Winehouse, trupa Queen acompaniată de Paul Rodgers, Zucchero, Joan Baez, Simple Minds, Leona Lewis, Annie Lennox şi Sugababes.

Pentru concert au fost vândute 46.664 de bilete - echivalentul numărului matricol purtat de Mandela în timpul celor 27 de ani petrecuţi în închisoare.

GALERIE FOTO

Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud (1994-1999), a petrecut 27 de ani în detenţie, dintre care 18 la Robben Island, pentru lupta sa împotriva regimului minorităţii albe.

La mijlocul concertului, care a durat trei ore şi jumătate, fostul preşedinte sud-african, îmbrăcat în negru, a luat cuvântul pentru a cere lumii să-i continue misiunea.

Sprijinindu-se într-un baston şi susţinut de soţia sa, cu un pas lent şi ezitant, Mandela, surâzător, a mers spre microfoane sub aplauzele mulţimii, care i-a cântat "La mulţi ani!". Mandela va împlini 90 de ani.

Fostul preşedinte sud-african a declarat că se simte "onorat" să revină la Londra după 20 de ani, după "un concert istoric ce făcea apel la eliberarea lor". "Vocile voastre au traversat oceanele şi ne-au inspirat în celulele noastre îndepărtate", a spus acesta.

"Dar, chiar dacă astăzi sărbătorim, trebuie să ne aducem aminte că opera noastră este departe de a fi încheiată", a pledat Mandela, înconjurat de artiştii prezenţi la concert.

"Acolo unde domnesc sărăcia şi bolile, inclusiv SIDA, acolo unde oamenii sunt oprimaţi, mai este încă multă muncă de făcut", a spus el, făcând apel la sprijinirea asociaţiei sale "46664", care luptă împotriva maladiei transmise de virusul HIV. "Vrem libertate pentru toţi", a mai spus Nelson Mandela.

"Spunem în această seară, după 90 de ani de existenţă, că este timpul ca noile forţe să ridice această greutate. Este în mâinile voastre. Vă mulţumesc", a concluzionat Mandela într-un ropot de aplauze.
Acesta a salutat apoi mulţimea, la sugestiile soţiei sale, Graça Michel, după care s-a retras de pe scenă.

Premierul britanic Gordon Brown a spus despre Mandela, pentru postul de televiziune britanic ITV, că este "cel mai mare om al generaţiei noastre". "Când îl întâlneşti pe Nelson Mandela eşti în prezenţa unui mare om - cel mai mare al generaţiei noastre, liderul care a pus capăt apartheid-ului, care a riscat execuţia, închisoarea, intimidările, violenţa, pentru a sluji cauza în care credea", a spus premierul.

În cursul unui dineu caritabil care a avut loc miercuri, la Londra, Mandela a stârnit surprize, rupând tăcerea după mulţi ani în legătură cu Zimbabwe, denunţând "tragicul eşec al liderilor ţării" condusă de Robert Mugabe.

Sub un cer instabil, spectacolul din Hyde Park a început la ora 17.30 GMT cu recitalul naistului armean Jivan Gasparayan, care a fost urmat de rockerii de la Razorlight.

Concertul s-a încheiat cu un ultim omagiu muzical: Amy Winehouse a interpretat o melodie din 1984, "Free Nelson Mandela", un veritabil imn al mişcări anti-apartheid, acompaniată pe scenă de toţi artiştii spectacolului şi de compozitorul cântecului, britanicul Jerry Dammers.

Dammers a fost unul dintre organizatorii marelui concert din 1988, de la Londra, prin care s-a cerut eliberarea lui Mandela.

Artiştii africani Johnny Clegg, Soweto Gospel Choir şi Papa Wemba au fost, de asemenea, prezenţi pe scenă pentru a ajuta la colectarea de fonduri pentru asociaţia "46664", care luptă împotriva SIDA. Asociaţia a fost fondată în 2002 de Mandela, care în 2005 şi-a pierdut un fiu din cauza cumplitei boli.

În ciuda retragerii din viaţa politică şi a unei sănătăţi fragile, Mandela face în continuare campanie în lume împotriva sărăciei şi a SIDA.

Concertul de la Londra a fost al cincilea dintr-o serie de evenimente "46664". Primul concert de acest tip a avut loc în 2003 la Capestown, fiind urmat de altele la George, în Africa de Sud, Madrid (Spania) şi Tromso (Norvegia).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici