O explozie misterioasă de lumină are ca sursă o gaură neagră îndreptată direct spre Pământ

  • O explozie misterioasă şi incredibil de intensă de lumină vizibilă care a venit spre Pământ provine de la o gaură neagră care se îndreaptă direct spre noi, au declarat astronomii.
  • Descoperirea marchează cel mai îndepărtat eveniment de acest fel despre care oamenii de ştiinţă au spus vreodată, fiind totodată prima dată când astronomii au detectat unul folosind lumina vizibilă.
13045 afișări
Imaginea articolului O explozie misterioasă de lumină are ca sursă o gaură neagră îndreptată direct spre Pământ

Sursa foto: Twitter

Atunci când stelele se apropie prea mult de o gaură neagră, acestea sunt sfâşiate, iar explozia poate fi detectată în tot universul. Evenimentul este cunoscut sub numele de eveniment de întrerupere a mareelor, sau TDE, iar în aproximativ 1% din cazuri acestea trimit plasmă şi radiaţii din fiecare parte a găurii negre.
 
Oamenii de ştiinţă nu le văd aproape niciodată şi înţeleg şi mai puţin despre cum se întâmplă de fapt.
 
Ca parte a efortului de a le înţelege mai bine, oamenii de ştiinţă urmăresc cerul pentru a găsi semne ale acestor evenimente, în speranţa că vor putea îndrepta telescoapele avansate spre ele atunci când se vor produce. În februarie, acest lucru s-a întâmplat: astronomii au observat o explozie de lumină vizibilă interesantă care i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să îndrepte unele dintre cele mai avansate telescoape din lume către sursa acesteia, potrivit Independent.
 
Lumina părea să emită mai multă lumină decât 1.000 de trilioane de sori şi venea dintr-o parte a cerului unde nu mai fusese observată o astfel de lumină până atunci. Acest lucru a stârnit entuziasm în rândul oamenilor de ştiinţă care o priveau.
 
Acum, oamenii de ştiinţă cred că lumina provine de la unul dintre aceşti TDE cu jet, numit AT 2022cmc. Probabil că jetul s-a format atunci când o gaură neagră a început brusc să mănânce o stea din apropiere, aruncând energie prin univers, şi chiar spre Pământ.
 
Ei au descoperit că acesta venea de la o distanţă incredibil de mare, şi mai departe decât orice alt eveniment similar. Lumina care a ajuns pe Pământ şi-a început călătoria prin spaţiu când universul avea aproximativ o treime din vârsta sa actuală.
 
Dar a fost atât de neobişnuit de strălucitoare şi vizibilă deoarece jetul este îndreptat chiar spre noi, ceea ce înseamnă că este mai intens decât de obicei şi poate fi văzut pe o parte mai largă a spectrului electromagnetic.
 
Aceasta i-a determinat pe astronomi să descopere TDE, care a doborât deja o serie întreagă de recorduri. Oamenii de ştiinţă speră că acesta poate fi folosit pentru a găsi şi mai multe, permiţând o mai bună înţelegere a acestora şi oferind mai multe detalii despre găurile negre.
 
Descoperirile sunt raportate în două lucrări noi. Una dintre ele, "A very luminous jet from the disruption of a star by a massive black hole", este publicată în Nature, iar cealaltă, "The Birth of a Relativistic Jet Following the Disruption of a Star by a Cosmological Black Hole", este publicată în Nature Astronomy.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici