O investiţie exotică va atrage aproape 100.000 de noi vizitatori la un muzeu din Galaţi | FOTO

O seră de mari dimensiuni pentru plante exotice va creşte cu 50% numărul vizitatorilor de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi. Estimarea aparţine specialiştilor instituţiei, iar proiectul de trei milioane de euro a fost aprobat de consilierii judeţeni gălăţeni.

1230 afișări
Imaginea articolului O investiţie exotică va atrage aproape 100.000 de noi vizitatori la un muzeu din Galaţi | FOTO

O investiţie exotică va atrage aproape 100.000 de noi vizitatori la un muzeu din Galaţi | FOTO

Sera va fi construită pe scheletul unei clădiri abandonate şi ar putea fi terminată în partea a doua a anului viitor.

Grădina Botanică din Galaţi va avea o seră de plante exotice cu palmieri, arbori de cafea şi liane, după ce autorităţile gălăţene au decis să reia un proiect abandonat în urmă cu două decenii şi să investească în scheletul metalic inestetic din curtea complexului muzeal.

Lucrările au început în 1997, au fost abandonate doi ani mai târziu şi vor fi reluate anul acesta, după ce consilierii judeţeni au aprobat o investiţie de 15 milioane de lei. Lucrarea va fi realizată din bugetul propriu al Consiliului Judeţean şi va scăpa oraşul Galaţi de o clădire abandonată şi inestetică.

„În primul rând, oraşul scapă de o imagine urâtă. Scheletul metalic este vizibil de pe Dunăre şi din diferite puncte ale oraşului. Chiar dacă este parţial mascat de vegetaţie, este foarte urât... Investiţia
este mare, dar dacă o făceam de la zero ajungeam pe la 10 milioane de euro. Mi s-a propus să dărâm construcţia. Expertiza tehnică a arătat că scheletul poate fi reabilitat, are nevoie doar de mici consolidări pentru că cei care l-au realizat au folosit foarte mult fier. Eu sper să fie gata la mijlocul anului viitor, cel târziu până la sfârşitul anului 2020, pentru că nu facem o construcţie de la zero.... Plantele sunt foarte scumpe, firma care va reabilita structura se va ocupa de plante, sunt incluse în preţ”, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.

Reprezentanţii Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, în interiorul căruia se află Grădina Botanică, au făcut calcule şi estimează că noua seră de plante exotice va atrage zeci de mii de vizitatori din
judeţele din sud-estul ţării. Asta înseamnă că într-un singur an, instituţia ar putea avea cel puţin 250.000 de vizitatori, exact cât populaţia oraşului Galaţi.

„Partea inedită este că s-a găsit o soluţie să se termine un proiect început în urmă cu 22 de ani. În interior vor fi specii spectaculoase şi estimăm că după apariţia serei cu plante exotice numărul
vizitatorilor la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi va creşte cu 50%. Anul trecut am avut peste 180.000 de vizitatori, asta înseamnă că doar ca să vadă sera cu palmieri vom avea circa 90.000 de vizitatori în plus. Complexul Muzeal este foarte aproape de malul Dunării şi adăposteşte singura Grădina Botanică din sud-estul ţării, avem vizitatori din Brăila, Vaslui, Bacău, Vrancea, Buzău, Tulcea, chiar şi din Ialomiţa. Vin pe cont propriu sau în grupuri organizate, foarte multe şcoli participă la diferite activităţi”, a spus corespondentului MEDIAFAX, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, Mădălin Şerban.

Conform proiectului, sera principală va avea plante mediteraneene, precum mirt, dafin şi măslin, dar şi plante subtropicale cu colecţii de citrice (lămâi, mandarin, portocal, grepfrut) şi de muşcate. De
asemenea, în interior vor fi plante tropicale, pe listă aflându-se specii de bananier, avocado, arbore de cafea, Yucca, Ficus, Asparagus, Araucaria şi liane.

Tot în sera principală, vizitatorii vor admira specii de cactuşi din Mexic, Brazilia, Peru, Venezuela, Argentina şi specii de aloe din Africa şi America de Sud. În corpul vertical al serei vor fi specii de curmali, cocotieri, Papaya şi palmieri din Asia (China, Japonia, Laos, Indonezia), America de Nord (Florida şi Colorado), din America de Sud (Mexic, Brazilia, Argentina, Guatemala) şi din Madagascar, Malta şi Insulele Canare.

Intrarea la complexul muzeal gălăţean costă 6 lei, pentru adulţi, şi 1,5 lei, pentru elevi şi studenţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici