O nouă încercare de transformare a standardului de muncă: Săptămâna de lucru de 4 zile

  • Oportunitate istorică: Republica Dominicană pregăteşte un test voluntar de şase luni pentru o săptămână de lucru mai scurtă, marcând un moment istoric în ţara din Caraibe.
  • Bunăstare prioritară: În cadrul acestei iniţiative, care începe în februarie, angajaţii vor beneficia de aceleaşi salarii, dar vor experimenta o reducere a săptămânii standard de la 44 la 36 de ore, de luni până joi, cu un accent deosebit pe sănătate şi bunăstare.
  • Analiză ştiinţifică: Companiile implicate, printre care Claro, EGE Haina şi IMCA, vor fi supuse unui studiu atent al rezultatelor, inclusiv schimbări în sănătatea angajaţilor şi impactul asupra vieţii personale, sub îndrumarea unei universităţi locale.
1000 afișări
Imaginea articolului O nouă încercare de transformare a standardului de muncă: Săptămâna de lucru de 4 zile

O nouă încercare de transformare a standardului de muncă: Săptămâna de lucru de 4 zile

Republica Dominicană se pregăteşte să demareze un program pilot revoluţionar de şase luni pentru săptămâna de lucru de patru zile, o premieră pentru naţiunea din Caraibe, relatează The Guardian.

Iniţiativa, programată să înceapă în februarie, va menţine salariile angajaţilor în timp ce reduce săptămâna de lucru standard de la 44 la 36 de ore, de luni până joi. Companiile care participă la test includ Claro (o companie de telecomunicaţii din America Latină), EGE Haina (o companie de energie), IMCA (afacere de echipamente grele) şi Agenţia Naţională de Asigurări de Sănătate a Guvernului. Ministrul muncii, Luis Miguel de Camps, a subliniat că iniţiativa prioritizează bunăstarea, sănătatea şi vizează promovarea unei productivităţi durabile şi prietenoase cu mediul.

Structura actuală a săptămânii de lucru în Republica Dominicană implică în mod obişnuit alocarea a opt ore de muncă în fiecare zi lucrătoare şi încă patru în zilele de sâmbătă, permiţând flexibilitate în distribuirea acestor ore. Testul are ca scop evaluarea diferitelor aspecte, inclusiv posibile schimbări în sănătatea angajaţilor şi corelaţia dintre muncă şi viaţa lor personală. O universitate locală este însărcinată cu analizarea rezultatelor testului.

Această mişcare vine în urma lansării în 2023 a celui mai mare test mondial al unei săptămâni de lucru de patru zile în Marea Britanie, care a avut rezultate pozitive.

Schimbări similare pentru săptămâni de lucru mai scurte au fost observate în unele companii americane, iar în Chile, legislatorii au aprobat o lege pentru reducerea săptămânii standard de lucru de la 45 la 40 de ore. Iniţiativa Republicii Dominicane reflectă un interes global în creştere pentru explorarea unor structuri alternative de lucru pentru a îmbunătăţi bunăstarea şi productivitatea angajaţilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici