O structură din lemn veche de jumătate de milion de ani, descoperită în Africa

Arheologii au descoperit cea mai veche structură din lemn cunoscută, veche de aproape o jumătate de milion de ani.

1668 afișări
Imaginea articolului O structură din lemn veche de jumătate de milion de ani, descoperită în Africa

Sursa foto: Twitter

Structura simplă - găsită pe malul unui râu din Zambia - este formată din doi buşteni care se întrepătrund, cu o crestătură făcută în mod deliberat în piesa superioară pentru a le permite să se potrivească în unghiuri drepte, potrivit unui nou studiu al semnelor de tăiere făcute de unelte de piatră.
 
Geoff Duller, profesor de geografie şi ştiinţele Pământului la Universitatea Aberystwyth din Marea Britanie, a făcut parte din echipa care a făcut descoperirea în 2019. El a declarat că structura, descoperită în amonte de Cascada Kalambo, în apropiere de graniţa Zambiei cu Tanzania, ar fi fost probabil o parte a unei platforme din lemn folosită ca pasarelă, pentru a păstra alimente sau lemne de foc uscate sau poate ca bază pe care să se construiască o locuinţă. În acelaşi loc au fost găsite un băţ de săpat şi alte unelte din lemn.
 
"Faptul că lemnul a rămas la locul lui şi intact timp de o jumătate de milion de ani este extraordinar. Şi ne oferă această perspectivă reală, această fereastră în această perioadă de timp", a declarat Duller, coautor al studiului privind structura de lemn care a fost publicat miercuri în revista Nature.
 
"Mi-a schimbat complet viziunea asupra a ceea ce erau capabili oamenii în acea perioadă", a adăugat el.
 
Artefactele din lemn sunt rareori păstrate în arhivele arheologice, în special într-un sit atât de vechi, deoarece materialul organic se deteriorează şi se dezintegrează cu uşurinţă. La Kalambo, Duller a spus că nivelurile ridicate ale apei şi sedimentele fine care învelesc structura au ajutat la conservarea lemnului.
 
Descoperirea contestă opinia predominantă conform căreia oamenii din Epoca de Piatră duceau un stil de viaţă nomadic, a spus Duller. Cascada Kalambo ar fi oferit o sursă sigură de apă, iar pădurea din jur hrană din belşug, permiţând poate o existenţă mai sedentară.
 
"Cel puţin, ei depun un efort uriaş în acest loc", a spus el.
 
Cel mai vechi artefact din lemn cunoscut este un fragment de scândură lustruită, vechi de 780.000 de ani, descoperit în situl Gesher Benot Ya'aqov, Israel, în timp ce cele mai vechi unelte din lemn pentru căutarea hranei şi vânătoare, descoperite în Europa, datează de aproximativ 400.000 de ani. Se crede că neanderthalienii au realizat structuri din oase sau stalactite în urmă cu aproximativ 175.000 de ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici